Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκκενώνεται χωριό στις Άλπεις – Απειλείται από κατολίσθηση

Κοινοποίηση

Εκκενώνεται χωριό στις Άλπεις – Απειλείται από κατολίσθηση

Από την επικείμενη κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού που το σκεπάζει απειλείται ένα χωριουδάκι στις νοτιοανατολικές Ελβετικές Άλπεις, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των γεωλόγων, δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου προβλέπεται να χαλαρώσουν και να συντριβούν στην κοιλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι 85 κάτοικοι του γραφικού χωριού Μπριντς, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το Νταβός και 50 από το Σεντ Μόριτς, θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής και έχουν ήδη αρχίσει να το εκκενώνουν με βαριά καρδιά.




Οι αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία καθώς διαπίστωσαν ότι τα βράχια, βάρους εκατομμυρίων τόνων, μετακινούνται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

«Ήθελα να ανέβω για μια τελευταία φορά και να αποχαιρετίσω το σπίτι των γονιών μου. Δεν ξέρουμε αν το Μπριντς θα υπάρχει ακόμη σε δύο εβδομάδες», είπε στο πρακτορείο Keystone-ATS μια γυναίκα που μεγάλωσε σε αυτό το ορεινό χωριό. Με δάκρυα στα μάτια, εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να πει αντίο αφού για πολύ καιρό πίστευε ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η εκκένωση.

Πάνω από το χωριό, αμέτρητοι βράχοι, στο μέγεθος περίπου που έχει ένα σπιτάκι κήπου, είναι διάσπαρτοι στον λειμώνα. Πέτρες και μικρότεροι βράχοι κατρακυλούν ανά τακτά διαστήματα από το βουνό. Το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως εξήγησε ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, ο υπεύθυνος Τύπου της κοινότητας Άλμπουλα, στην οποία ανήκει το Μπριντς, ένα χωριό που αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα στα μέσα του 9ου αιώνα.




Οι μετεωρολογικές συνθήκες επιταχύνουν το φαινόμενο και οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην περιοχή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ζημιές.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα