Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές: Διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία ζητά η Ένωση Τυφλών Θράκης

Κοινοποίηση

Εκλογές: Διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία ζητά η Ένωση Τυφλών Θράκης

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης ζητάει την εφαρμογή της εγκυκλίου με αριθμό 581 σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθ. Πρωτ. 41373/10-5-2023 όπου αναφέρονται τα ακόλουθα, όσον αφορά τις Διευκολύνσεις των εκλογέων  στους χώρους  υποδοχής και υποστήριξης των εκλογέων με αναπηρία όρασης και μειωμένη κινητικότητα στις επερχόμενες εκλογές  της 21ης Μαΐου 2023.




Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.




Εκλογείς οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας όπως είναι η τύφλωση  δεν μπορούν να        διεκπεραιώσουν αυτόνομα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να  ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν (άρθρο 83 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

Σύμφωνα με την παρ. 3Α του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012, προβλέπεται, με ευθύνη του οικείου Δήμου, η προετοιμασία και λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία όρασης και μειωμένη κινητικότητα σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.).




Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία όρασης και μειωμένη κινητικότητα βρίσκεται στον ισόγειο όροφο του καταστήματος ψηφοφορίας, είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται, πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές πυρασφάλειας, διαθέτει αναρτημένο διακριτό και ευδιάκριτα αναγνώσιμο τίτλο για την εύκολη αναγνώρισή του από τους εκλογείς και τους συνοδούς αυτών και είναι εφοδιασμένος με διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν). Στον χώρο αυτό επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία




«Ευελπιστούμε οι Δήμοι, οι Δημοτικοί υπάλληλοι , οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε στην γιορτή της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές κανένα άτομο με αναπηρία να μη ταλαιπωρηθεί» υπογραμμίζει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα