Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Επεσε κάτω από το 50% ο Ερντογάν – Τα αποτελέσματα έως τώρα

Κοινοποίηση

Εκλογές στην Τουρκία: Επεσε κάτω από το 50% ο Ερντογάν – Τα αποτελέσματα έως τώρα


Κάτω από το 50%
, που θα του έδινε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, έπεσε το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με καταμετρημένο το 89,24% των ψήφων. 




Αυτή την ώρα, ο Ερντογάν βρίσκεται στο 49,94% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 44,30%. 

Λίγο νωρίτερα ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας για βιασύνη της αντιπολίτευσης να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, την οποία χαρακτήρισε «σφετερισμό της βούλησης των πολιτών». Επί ώρες, κύκλοι του Κιλιτσντάρογλου επέμεναν πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προηγείτο. 

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά τα αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιμένοντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

Εκλογές στην Τουρκία: Επεσε κάτω από το 50% ο Ερντογάν – Τα αποτελέσματα έως τώρα

Οι πρώτες αναγνώσεις




Αναλυτές, σχολιάζουν ότι «είναι ακόμη νωρίς» για να υπάρχει ακριβής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Νομίζω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε το ποιος νίκησε», δήλωσε στο CNN ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης, Καν Σελτσούκι. «Με τον τρόπο που πάει αυτή τη στιγμή, περιμένω μία μάχη στήθος με στήθος προς το τέλος – και ο μεγαλύτερος δείκτης αυτού είναι τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, τα οποία συνήθως αντικατοπτρίζουν αρκετά καλά τα αποτελέσματα σε όλη την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Το πρακτορείο Anadolu, το επίσημο πρακτορείο που έχει το μονοπώλιο των επίσημων αποτελεσμάτων, βασικά, φαίνεται να έχει σταματήσει κάποια στιγμή. Μοιάζει με πόλεμο νεύρων σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Σελτσούκι.

Τα αποτελέσματα είναι «μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευση»




Ο πολιτικός αναλυτής Σενγκίζ Τομάρ είπε στο Al Jazeera ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα υποδηλώνουν μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευση». «Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν ευθυγραμμίζονται καθόλου με την κοινωνιολογική σύνθεση του τουρκικού λαού, όπου το 35% από αυτούς είναι θρησκευόμενοι, συντηρητικοί και δεξιοί, και το υπόλοιπο 65% είναι κοσμικοί και Κούρδοι», υπογράμμισε.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα