Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η πολεμική τέχνη που ωφελεί το μυαλό και το σώμα των ηλικιωμένων

Κοινοποίηση

Η πολεμική τέχνη που ωφελεί το μυαλό και το σώμα των ηλικιωμένων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Fujian, διαπίστωσαν ότι το tai chi chuan, μια ήπια -σε σύγκριση με άλλες πολεμικές τέχνες- κινεζική πολεμική τέχνη, είναι πιο αποτελεσματική από το περπάτημα στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.




Το tai chi chuan γυμνάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, καθώς συνδυάζει αργές σωματικές κινήσεις και διαλογισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πρόγραμμα 24 απλοποιημένων ασκήσεων tai chi chuan συνδέεται με βελτιωμένη κλινική εικόνα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Oι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδες: Μια ομάδα ελέγχου, που δεν έκανε κάποια σωματική δραστηριότητα, μια ομάδα που υιοθέτησε το περπάτημα ως καθημερινή άσκηση και μία ομάδα που έκανε ασκήσεις tai chi chuan για 36 εβδομάδες. Όλες οι ομάδες παρακολούθησαν και ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας.

Οι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα, πλην της ομάδας ελέγχου, ακολουθούσαν το πρόγραμμα άσκησης που τους είχε ανατεθεί για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας.




Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αλλαγές που αφορούσαν στους βιοδείκτες των συμμετεχόντων στις 24 και στις 36 εβδομάδες, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας, συνυπολογίζοντας τις βαθμολογίες κλίμακας 0–30 του Montreal Cognitive Assessment (MoCA) για τον προσδιορισμό της γνωστικής λειτουργίας.

Διαπίστωσαν ότι μετά το πέρας των 36 εβδομάδων, όσοι έκαναν ασκήσεις tai chi chuan εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες από την ομάδα βάδισης και την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μέση βελτίωση 3,29 μονάδων στη βαθμολογία MoCA, συγκριτικά με την ομάδα βάδισης (2,32 μονάδες).




Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το tai chi chuan αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2, αλλά και της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, η οποία οδηγεί σε άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: omned.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα