Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024

Η τεχνική 5-4-3-2-1 που μας βοηθά να ηρεμήσουμε στο λεπτό

Κοινοποίηση

Η τεχνική 5-4-3-2-1 που μας βοηθά να ηρεμήσουμε στο λεπτό

Αν ορισμένες φορές νιώθετε πως ολόκληρος ο κόσμος είναι μια πρόκληση, τότε δεν είστε μόνες. Οι ειδήσεις είναι γεμάτες ιστορίες ατόμων που αντιδρούν υπερβολικά σε ασήμαντες αφορμές, ενώ και η συναναστροφή με ανθρώπους στην καθημερινότητα το επιβεβαιώνει.




Τι συμβαίνει; Το άγχος πάντα υπήρχε, μα τα χρόνια της πανδημίας και των καραντινών έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Όλη αυτή η αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά το νευρικό μας σύστημα, ισχυρίζονται οι ειδικοί, και πλέον έχουμε γίνει πιο επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού, στρες και συμπεριφορές που επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Τι κάνουμε όταν αρχίζουμε και χάνουμε τον έλεγχο ή νιώθουμε πως το ξέσπασμα ενός άλλου ανθρώπου μάς επηρεάζει αρνητικά;




Τα ξεσπάσματα είναι ουσιαστικά η αντίδραση του οργανισμού σε κάτι που τον ιντριγκάρει αρνητικά, σε κάτι που του ξυπνά αρνητικά συναισθήματα. Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ηρεμήσουμε και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε μακροπρόθεσμο πλάνο (γιόγκα, τρέξιμο, διάβασμα) η ψυχολόγος Suzan Albers-Bowling, προτείνει την τεχνική 5-4-3-2-1 για να ηρεμήσουμε γρήγορα και να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας σχεδόν αμέσως.

Η ιδέα πίσω από την τεχνική είναι απλή: Χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σας για να επικεντρωθείτε στη συγκεκριμένη στιγμή και ό,τι σας περιβάλλει, μπορείτε να σταματήσετε τον εγκέφαλό σας από το να φτιάξει στο μυαλό του σενάρια, που θα σας παγιδεύσουν σε έναν κύκλο πανικού και νευρικότητας. Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester, οι οδηγίες για να ακολουθήσετε την τακτική είναι οι παρακάτω:

Βρείτε πέντε αντικείμενα και εστιάστε σε αυτά. Θα μπορούσε να είναι ένα στυλό, ένα σημείο στο πάτωμα ή κάτι πάνω στο γραφείο. Οτιδήποτε βρίσκεται γύρω σας.




Εστιάστε σε τέσσερα αντικείμενα που μπορείτε να αγγίξετε γύρω σας. Τα μαλλιά σας, ένα μαξιλάρι, η καρέκλα σας ή ακόμα και το έδαφος που πατάτε.

Εστιάστε σε τρεις ήχους που ακούτε. Θα μπορούσε να είναι το αυτοκίνητο που περνά απέξω, το πληκτρολόγιο που πατά ένας συνάδελφος ή ακόμα και του γουργουρητό της κοιλιάς σας.

 Εστιάστε σε δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε. Μπορεί στο γραφείο σας να μυρίζει ένα βάζο με λουλούδια. Στο σπίτι το φαγητό σας ή έξω η υγρασία. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι, περπατήστε μέχρι να το ανακαλύψετε.

Εστιάστε σε ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε. Πώς αντιλαμβάνεστε τη γεύση στο στόμα σας; Σας έρχεται η γεύση του καφέ, κάποιου σάντουιτς που φάγατε ή μήπως μιας τσίχλας;

Όταν στην κυριολεξία σταματάτε για να μυρίσετε τα λουλούδια ή να γευτείτε το φαγητό σας είναι πολύ πιο δύσκολο να επικεντρωθείτε σε κάτι που σας αγχώνει ή σας θυμώνει.




Το να συνδεθείτε με τις αισθήσεις σας αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο για να αντιμετωπίσετε το στρες και τα νεύρα. Φυσικά, δεν είναι η μοναδική. Ο διαλογισμός με ένα κερί, για παράδειγμα, θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν σχετικά γρήγορα. Διαβάστε περισσότερα για αυτή την τεχνική εδώ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα