Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι μπορεί να κρύβει η κακοσμία στόματος

Κοινοποίηση

Τι μπορεί να κρύβει η κακοσμία στόματος


Μια αναφορά
στο περιβόητο “hollywood smile” θα φέρει στο μυαλό εικόνες με το αψεγάδιαστο και ολόλευκο χαμόγελο λαμπερών αστέρων του αμερικανικού κινηματογράφου. 




Πολύ πιθανώς οι συσχετισμοί να περιοριστούν εκεί και να αφήσουν κατά μέρος πικρές ιστορίες και επώδυνα μυστικά της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, όταν διάφορες οδοντιατρικές θεραπείες και πράξεις γίνονταν αιτία για χρόνια προβλήματα υγείας. 

Η περίπτωση δηλαδή της Joan Crawford, της Αμερικανίδας ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα, 10 Μαΐου, το 1977, η οποία πλήρωσε με ταλαιπωρία και πόνο από περιοδοντίτιδα και στοματικές λοιμώξεις τις μεθόδους ομορφιάς της εποχής, όπως η αφαίρεση των γομφίων για την ανάδειξη των ζυγωματικών.

Δεδομένου ότι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αποτελούν βασικές αιτίες κακοσμίας του στόματος (χαλίτωση), μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα γυρίσματα δεν ήταν η πιο ευχάριστη εμπειρία για τους συμπρωταγωνιστές τους. Αν βέβαια ισχύει ότι η Vivien Leigh υπέφερε όποτε αναγκαζόταν να φιλήσει τον Clark Gable στα γυρίσματα του Όσα Παίρνει ο Άνεμος, τον χολιγουντιανό γόη που άφησε όνομα (και) για την κακή αναπνοή του, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. 




Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο ηθοποιός έπασχε από περιοδοντική νόσο που του κόστισε την εξαγωγή των περισσότερων δοντιών σε νεαρή ηλικία και, μετά από μια υποτροπή με σοβαρή πυόρροια, στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης λόγω επέκτασης της βακτηριακής λοίμωξης από τα δόντια στο πεπτικό σύστημα.

Aν τα παραπάνω συνέβαιναν σήμερα, σε έναν καθημερινό άνθρωπο που θέλει να καλυφθεί για τις ιατρικές του δαπάνες από το συμβόλαιο υγείας, τι θα έπρεπε να αναμένει από την εταιρεία; Και αν μετά τον οδοντιατρικό του έλεγχο διαπίστωνε πως η αιτία πίσω από την κακοσμία δεν κρύβεται στο στόμα αλλά σε κάποιο άλλο όργανο του σώματος, πώς θα τον βοηθούσε το ασφαλιστήριο;

Περιοδοντική νόσος και επιπλοκές

Η οδοντιατρική ή χειρουργική θεραπεία στα δόντια ή τα ούλα δεν καλύπτεται κανονικά από τα συνηθισμένα νοσοκομειακά προγράμματα, τα οποία θα παράσχουν κάλυψη μόνος για τις περιπτώσεις ατυχημάτων και νοσημάτων όπως ο καρκίνος. Τα εν λόγω προγράμματα θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη έναντι χαμηλού κόστους/συμμετοχής μέσα από ασφαλιστικές καλύψεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή δίκην προνομίων προς του ασφαλισμένους με νοσοκομειακά προγράμματα, μέσα από τις συνεργασίες τους με διάφορες κλινικές και νοσοκομεία. Η παροχή των υπηρεσιών περιορίζεται σε συμβεβλημένες με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία δομές.




Πέραν της περιοδοντίτιδας per se, οι επιπλοκές της καθιστούν αναγκαίο το ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας, οι οποίες δεν περιορίζονται στην περιπέτεια του Gable με το βακτήριο που πέρασε στην κυκλοφορία και έφτασε στη χολή -κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον άνδρα με το ποπ κορν στο δόντι– αλλά γιατί η νόσος των δοντιών έχει ακόμα συνδεθεί με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καρκίνο του στομάχου και οισοφάγου και υπέρταση. Με αφορμή εντούτοις την ιστορία του ηθοποιού και κατόπιν ερωτήματος σε ασφαλιστικούς συμβούλους, αν και οι περιοδοντικές θεραπείες δεν καλύπτονται, μια νοσηλεία που έγινε ως προέκταση της περιοδοντικής νόσου θα καλυφθεί κανονικά βάσει των προβλεπόμενων από το συμβόλαιο.

Κακοσμία χωρίς να φταίει το στόμα




Η κακοσμία που επιμένει δεν πρέπει να μένει αδιερεύνητη, πολύ περισσότερο όταν δεν οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα κ.ο.κ.. Τα συμβόλαια διαγνωστικών εξετάσεων θα αποδειχθούν σωτήρια αν απαιτηθεί διαφορική διάγνωση με έλεγχο από ειδικότητες όπως ωτορινολαρυγγολόγος, οδοντίατρος, γαστρεντερολόγος, παθολόγος, πνευμονολόγος κ.α., για την περίπτωση που έχουν αποκλειστεί στοματικά αίτια (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, νοσήματα του βλεννογόνου του στόματος κ.α.) και διερευνώνται αναπνευστικά, γαστρεντερικά και ηπατικά, νεφρικά, ενδοκρινικά ή αιματολογικά αίτια.

Η χαλίτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα παθολογικών και συστηματικών καταστάσεων:

του αναπνευστικού όπως βρογχική ή πνευμονική κακοήθεια, βρογχίτιδα, πνευμονία κ.α.

του γαστρεντερικού όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, κύστη ρινοφάρυγγα, οισοφαγοφαρυγγικό εκκόλπωμα, γαστρικό έλκος, παρουσία του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού κ.α.

του πεπτικού και ουροποιητικού όπως κίρρωση ήπατος ή νεφρική ανεπάρκεια




των αφτιών, της μύτης και του λάρυγγα όπως χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα, αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) με φλεγμονή, ρινικοί πολύποδες, χρόνια ρινίτιδα, καρκίνος ρινοφάρυγγα ή λάρυγγα κ.α.

νοσημάτων όπως ο διαβήτης

Στις ως άνω περιπτώσεις, η λύση της κακοσμίας θα επέλθει από τη ρύθμιση/θεραπεία της αιτίας που την προκαλεί, και αναλόγως την περίπτωση μπορεί να απαιτείται συντηρητική ή επεμβατική προσέγγιση. Το πλήρες πρόγραμμα ασφάλισης υγείας (νοσοκομειακό+εξωνοσοκομειακό) θα δώσει τη λύση.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα