Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Με λίστα θα γίνουν οι δεύτερες κάλπες – Όσα πρέπει να ξέρετε

Κοινοποίηση

Εκλογές 2023: Με λίστα θα γίνουν οι δεύτερες κάλπες - Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου έδειξαν τον θρίαμβο της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο δεν έδωσαν κυβέρνηση.

Συνεπώς, μετά και τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές, το σενάριο για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου μοιάζει ακόμα πιο πιθανό.

Ήδη στην κυβέρνηση έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αντί να διενεργηθούν οι εκλογές στις 2 Ιουλίου που ήταν η αρχική πρόβλεψη, να επισπευστεί η διενέργειά τους εφόσον κυλήσει πιο γρήγορα και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα




Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης




Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα