Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο Μπάιντεν αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών

Κοινοποίηση

Ο Μπάιντεν αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε το βράδυ της Τρίτης [τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «δεν είναι επιλογή», μετά τη συνάντησή του νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, κατά την οποία τα μέρη παρέμειναν αμετακίνητα, αν δεν σκλήρυναν τις θέσεις τους.




Είπε ακόμη πως είναι «πιθανό» να αναβάλει την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ασία στα τέλη του μήνα –σκοπεύει να συμμετάσχει ιδίως στη σύνοδο της G7– αν δεν έχει εξευρεθεί λύση για το ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση «δεν θα πάω, θα μείνω εδώ ώσπου να επιλυθεί» το ζήτημα, εξήγησε. Διαβεβαίωσε πως παραμένει «δεσμευμένος» να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου στην Ιαπωνία, όμως «προφανώς αυτό είναι σημαντικότερο».

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αδυνατούν να συνεννοηθούν για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτικής απόφασης απόλυτα απαραίτητης ώστε το ομοσπονδιακό κράτος να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς του, τους λειτουργούς και τους πιστωτές του.




Για να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο να κηρύξει στάση πληρωμών, ο κ. Μπάιντεν είπε πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο, παρότι συζητά με τους Ρεπουμπλικάνους, τελικά να επικαλεστεί τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος –να αυξήσει μονομερώς το όριο δανεισμού–, αναγνώρισε πάντως πως δινόταν δικαστική μάχη για αυτό. «Εξέτασα» την επίκληση της 14ης τροπολογίας, είπε, προσθέτοντας πως «αυτό θα χρειαζόταν να επιλυθεί δικαστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα