Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών τιμούν οι Νοσηλευτές στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών τιμούν οι Νοσηλευτές στην Ξάνθη

Την 12η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτούν τιμούν και φέτος οι Νοσηλευτές στην Ξάνθη




«Το νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Ξάνθης, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά των Νοσηλευτών, δημιούργησε ένα μίνι σκετσάκι, αναπαριστώντας, την εποχή του Κριμαϊκού πολέμου, όπου αναδείχτηκε η εξέχουσα μορφή της Νοσηλευτικής” Florence Nightingale”, η οποία έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη και επιστημονικότητα της Νοσηλευτικής. Το μήνυμα της φετινής επετείου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών. Η εστίαση σε ένα «λαμπρότερο» μέλλον της νοσηλευτικής και πώς το επάγγελμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας» τονίζει το ΚΥ Ξάνθης. 

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του ΚΥ Αβδήρων στέλνει τις δικές της ευχές για την ειδική αυτή ημέρα. «Χρόνια Πολλά στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του ΚΥ Αβδήρων, των ΚΥ Ξάνθης, Εχίνου και Σταυρούπολης, και του Νοσοκομείου Ξάνθης! Χρόνια Πολλά σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό όπου κι αν εργάζεται όπου κι αν βρίσκεται! Σας ευχαριστούμε για το δύσκολο έργο σας, σας ευχαριστούμε για όλα!»

Την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών τιμούν οι Νοσηλευτές στην Ξάνθη

Το ιστορικό της ημέρας 

Για τους νοσηλευτές η πρόσφορα στον πάσχοντα συνάνθρωπο δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.




Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (Florence Nightingale) (12 Μαΐου 1820 – 13 Αυγούστου 1910) ήταν Βρετανίδα πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Η Φλόρενς γεννήθηκε σε μια πλούσια βρετανική οικογένεια σε μια βίλα στην Φλωρεντία στην ιταλική επαρχία της Τοσκάνης, από την οποία έλαβε το όνομά της.

Ήταν γόνος εύπορης αγγλικής οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Φλωρεντία. Όταν γύρισε με τον πατέρα της στην Αγγλία, έκανε αξιόλογες σπουδές και έμαθε λατινικά και ελληνικά.

Στα είκοσί της δήλωσε στους γονείς ότι επιθυμούσε να γίνει νοσηλεύτρια, αλλά εκείνοι της το αρνήθηκαν τονίζοντας ότι ένα τέτοιο επάγγελμα δεν άρμοζε στη δική τους κοινωνική τάξη. Όταν όμως έγινε τριάντα χρονών, η Φλόρενς αποφάσισε να μείνει ανύπαντρη και να σπουδάσει νοσηλευτική στο Κάιζερσβερτ, κοντά στον Ρήνο, αλλά και σε διάφορα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Στην διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου (1854-1855) ανέλαβε τη θέση προϊσταμένης στο νοσοκομείο Κινγκς Κόλλετζ. Σε λίγο καιρό όμως αναχώρησε για το μέτωπο επικεφαλής 28 νοσοκόμων, και μάλιστα, παρ’ όλες τις δυσκολίες, κατόρθωσε να αυξήσει τον αριθμό τους σε 100.




Εργαζόταν σε ένα νοσοκομείο στο Σκούταρι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στέγαζε 1.500 ασθενείς κάτω από πραγματικά απαίσιες συνθήκες. Το ποσοστό θνησιμότητας του νοσοκομείου είχε φτάσει το 42%, γιατί νοσηλεύονταν εκεί ασθενείς με βαριά περιστατικά από επιδημίες (τύφο, χολέρα, δυσεντερία κλπ.). Παρ’ όλα αυτά η Φλόρενς κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει τους ασθενείς και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τους απαλύνει τον πόνο.

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αγγλία και αποσύρθηκε στην προσωπική της ζωή. Πέθανε στις 13 Απριλίου 1910.

Για παράδειγμα η Νάιτινγκεϊλ επέβαλε το πλύσιμο των χεριών και άλλες συνθήκες υγιεινής στο πολεμικό νοσοκομείο όπου εργαζόταν.




Στη διάρκεια του πρώτου χειμώνα της παρουσίας της στο Σκούταρι πέθαναν εκεί 4.077 στρατιώτες. Δεκαπλάσιος ήταν ο αριθμός των θανάτων από αρρώστιες όπως ο τύφος και η χολέρα παρά από πληγές στη μάχη. Αιτία γι’ αυτό ήταν ο συνωστισμός, η πλημμελής λειτουργία υπονόμων και η έλλειψη αερισμού, όπως ανακάλυψε η Υγειονομική Επιτροπή, η οποία χρειαστηκε να αποσταλεί από τη βρετανική κυβέρνηση στο Σκούταρι τον Μάρτιο του 1855, έξι μήνες μετά την Νάιτινγκεϊλ. Η επιτροπή καθάρισε τους υπονόμους και βελτίωσε τον αερισμό. Το ποσοτό θανάτων έπεσε θεαματικά, η Νάιτινγκεϊλ όμως ποτέ δεν απαίτησε να της αναγνωριστεί η συμβολή της σε αυτό.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα