Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συγκινούν μαθητές στην Ξάνθη για τη Γενοκτονία των Ποντίων [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Συγκινούν μαθητές στην Ξάνθη για τη Γενοκτονία των Ποντίων [ΒΙΝΤΕΟ]

19 Μαΐου 2023 Ημέρας Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Αλησμόνητες πατρίδες» 

(Ένα μουσικό project σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης)




Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγχαίρει όλους τους συντελεστές του  Δημοτικού  Σχολείου  Γενισέας και Ερασμίου για την πρωτοβουλία και τη συμμετοχική προσπάθεια των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργικότητα, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Μαρία Ανεμοπούλου και η κ. Νόννα Κυριαζοπούλου προχώρησαν στην υλοποίηση του μουσικού project «Αλησμόνητες πατρίδες» σε στίχους της πρώτης, που αφορούν τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο συνθέτης, Δημήτρης Παπαδόπουλος επιστρατεύεται για τη μελοποίηση των στίχων, μέσω των οποίων προσεγγίζεται ο πόνος, το τραύμα, η ανάμνηση των γεγονότων, αλλά και η θύμηση της αδιάκοπης πορείας της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την Ιστορική Αλήθεια του Ποντιακού Ελληνισμού.




Οι χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων Γενισέας και Ερασμίου συμπράττουν και αποδεικνύουν στην πράξη ότι, η δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιορίζεται  στις αίθουσες των σχολείων, αλλά διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα όταν η αγάπη, η θέληση και η προσφορά, μετουσιώνεται σε πράξη από  άξιους εκπαιδευτικούς .

Οι χορωδίες των σχολείων, μετά από ατέλειωτες πρόβες και ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, πραγματοποίησαν ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση του έργου, ώστε το εγχείρημα να αποτυπωθεί και να παραμείνει στην αέναη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα, με στόχο την κυκλοφορία του ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως παραθέτει η στιχουργός, κ. Ανεμοπούλου: «Η ιστορία είναι αυτή που σε ορίζει και σε οδηγεί. Η τέχνη σε γαλουχεί και σε εξελίσσει. Όταν υπάρχει συνδυασμός των δύο δημιουργούνται αναμνήσεις και βάσεις, γεγονός που μόνο εφόδια μπορεί να παρέχει στους μικρούς μαθητές».




Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης κ. Ε. Στυλιανίδου σημείωσε: «Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που ενεργοποιεί τους μαθητές μας και τους οπλίζει με εφόδια και εμπειρίες που θα τους είναι χρήσιμα για όλη τους τη ζωή. Ευχαριστώ από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, καθώς και όλους τους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού της Ξάνθης, που ενώθηκαν και κοπίασαν για να έχουμε αυτό το άψογο αποτέλεσμα. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε μέσο τέτοιες πρωτοβουλίες, που εδραιώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης στην Ξάνθη μας».

Η Διευθύντρια Π.Ε. Ξάνθης

Δρ. Ευμορφία Στυλιανίδου

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα