Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Κοινοποίηση

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Η ορκωμοσία των βουλευτών της «μιας ημέρας» που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου απομένει ως μόνη θεσμική εκκρεμότητα για να ξεκινήσει επισήμως η νέα προεκλογική περίοδος που θα οδηγήσει την χώρα και πάλι στις κάλπες την 25η Ιουνίου.




Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Κυριακή 28/5 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Επισήμως η προεκλογική περίοδος και η ενεργοποίηση των περιορισμών που ισχύουν για τους υποψήφιους βουλευτές ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου.

Το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τα πολιτικά κόμματα που θέλουν να μετέχουν στις εκλογές οφείλουν να γνωστοποιήσουν στον Αρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα που θα χρησιμοποιήσουν. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η χρήση εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων, στέμματος ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος τους 21ης Απριλίου 1967.

Η διαδικασία μοιάζει απλή και ακίνδυνη αποδείχθηκε όμως ότι δεν είναι καθώς τον περασμένο Απρίλιο απορρίφθηκε το κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου από τις εκλογές του Μαϊου γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας».




Εντός επτά ημερών από την έναρξη τους προεκλογικής περιόδου κάθε κόμμα καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στον Άρειο Πάγο. Πιθανότατα οι ηγεσίες των κομμάτων θα σεβαστούν την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και θα τοποθετήσουν τα ονόματα των υποψηφίων με την σειρά της «σταυροδοσίας» τους.

Η Ολομέλεια του Ά Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου μέσα σε τρεις ημέρες εξετάζει και ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα καθορίσει εάν τελικά θα επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη με όποια μορφή και αν επιλέξουν να προσέλθουν στην αναμέτρηση, της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλης εγκληματικής οργάνωσης που εμφανίζεται με μανδύα πολιτικού κόμματος.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα