Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Ρυθμίσεις από Ε.Ε. για εφαρμογές τύπου ChatGPT

Κοινοποίηση

Ρυθμίσεις από Ε.Ε. για εφαρμογές τύπου ChatGPT

Το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης έκανε η Ευρώπη, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να γίνει ο πρώτος νόμος ΑΙ στη Δύση.




Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βασίζονται στο ρίσκο των εφαρμογών ΑΙ, δηλαδή οι υποχρεώσεις του συστήματος προκύπτουν ανάλογα με τους κινδύνους που προκαλούν. Επίσης τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα λεγόμενα foundation models, τα μοντέλα όπως το ChatGPT τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς καθώς ενδέχεται να καταργήσουν ακόμη και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο διασπά το ΑΙ σε τέσσερα επίπεδα ρίσκου: απαράδεκτο, υψηλό, περιορισμένο και χαμηλό ή καθόλου ρίσκο. Οι εφαρμογές απαράδεκτου ρίσκου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων όσες αναλύουν ή εκμεταλλεύονται ευαίσθητες πληροφορίες ή χρησιμοποιούν παραπλανητικές τεχνικές για να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Και βέβαια προτείνεται να απαγορεύονται πλήρως στο ευρωπαϊκό μπλοκ.




Παράλληλα, όμως, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις αξιωματούχων, υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα foundation models, ένα ευρύ δίκτυο εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT. Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων οι developers θα πρέπει να κάνουν ελέγχους ασφαλείας, να έχουν θέσει μέτρα διαχείρισης των δεδομένων, καθώς και μετριασμού των κινδύνων, προτού δώσουν πρόσβαση στο κοινό. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ενημέρωσή τους δεν παραβιάζουν τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τους τελευταίους μήνες οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας κατέστησαν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως chatbot, με αποτέλεσμα η αγορά να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Google ανακοίνωσε μια σειρά αναβαθμίσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του γλωσσικού μοντέλου PaLM 2 το οποίο –κατά την εταιρεία– είναι καλύτερο από άλλες αντίστοιχες εφαρμογές ανταγωνιστικών εταιρειών.




Συνολικά, τα νέα chatbot όπως το ChatGPT έχουν εντυπωσιάσει ειδικούς και αναλυτές με την ικανότητά τους να παράγουν απαντήσεις με σχεδόν ανθρώπινο ύφος. Αντιθέτως, οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης συνολικά αναπτύσσονται εδώ και χρόνια και αξιοποιούνται ήδη σε πάρα πολλά συστήματα. Τελικά, ο στόχος των προτάσεων της Ε.Ε. είναι να επιβληθούν ορισμένοι κανόνες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών ΑΙ αλλά και για τις οντότητες που την αξιοποιούν.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα