Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το James Webb βρήκε το μεγαλύτερο νέφος με νερό που εκτοξεύθηκε από τον Εγκέλαδο

Κοινοποίηση

Το James Webb βρήκε το μεγαλύτερο νέφος με νερό που εκτοξεύθηκε από τον Εγκέλαδο

Το μεγαλύτερο νέφος υδρατμών που έχει εκτοξευτεί ποτέ εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο.

Όπως κατέγραψε το τηλεσκόπιο, ένα τεράστιο σύννεφο νερού εκτοξεύτηκε από τον Εγκέλαδο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύννεφο μπορεί να περιέχει τα χημικά συστατικά της ζωής, που «ξεγλιστρούν» κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού.




Το 2005, ένα διαστημικό σκάφος της NASA, το Cassini, ανακάλυψε παγωμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου μέσα από ρωγμές στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ωστόσο, οι εικόνες από το James Webb είναι πραγματικά εντυπωσιακές και δείχνουν πως το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι απέραντο», είπε η Sara Faggi, πλανητική αστρονόμος στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Μέριλαντ.




Ο Εγκέλαδος είναι ένας από τους λίγους «ωκεάνιους κόσμους» στο ηλιακό μας σύστημα, γεγονός που τον καθιστά ως ένα από τα καλύτερα μέρη για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Ο αλμυρός ωκεανός που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό κάλυμμα πάγου του δορυφόρου είναι ένα πιθανό καταφύγιο για ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατηρηθούν από χημική ενέργεια σε υδροθερμικές οπές στον πυθμένα του ωκεανού.




Οι αναλυτικές εκθέσεις των στοιχείων θα ποσοτικοποιήσουν την ποσότητα του νερού αλλά και τη θερμοκρασία του.


newsbomb.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα