Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χαμομήλι – Ιδιότητες, χρήσεις και τα πολλά οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου

Κοινοποίηση

Χαμομήλι - Ιδιότητες, χρήσεις και τα πολλά οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου


Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης*
 

Φυτό ετήσιο, γλυκά αρωματικό που φτάνει σε ύψος τα 50 – 60 εκατοστά, με λεπτά φύλλα και άσπρα άνθη. 

Είναι αυτοφυές και το βρίσκουμε σε ορεινά και πεδινά μέρη. Ανθίζει την άνοιξη και συλλέγουμε τον ανθό Απρίλιο με Μάιο. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, χαλαρωτικό, άφυσο, ελαφρά πικρό τονωτικό και αντιαλλεργικό. Λαμβάνεται για τα προβλήματα του πεπτικού από τον 1ο μ.Χ. αιώνα. 

Πολύτιμο για πόνους, δυσπεψία, γαστρίτιδα, αέρια, κολικούς, νόσο του Crohn και ευερέθιστο έντερο. Ρυθμίζει το έντερο και διώχνει τον πόνο. Ιδιαίτερα ωφέλιμο για υπερκινητικά και ανήσυχα παιδιά. 

Για τους κολικούς των μωρών κάνουμε μασάζ με ζεστό λάδι χαμομηλιού στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Είναι κατά τις αυπνίας, του άγχους, και της νευρικής έντασης. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και φέρνει γλυκό και ποιοτικό ύπνο. 

Χαμομήλι - Ιδιότητες, χρήσεις και τα πολλά οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου

Είναι κατά του άσθματος, βοηθητικό στον αλλεργικό κατάρρου, μαλακώνει και ηρεμεί τον πονόλαιμο και τον βήχα. Ανεβάζει τα λευκά αιμοσφαίρια οπότε είναι ανοσοενισχυτικό και κατά των ιώσεων . Πλύσεις με έγχυμα χαμομηλιού βοηθά σε κολπίτιδες. Για φλεγμονές στα μάτια, επιπεφυκίτιδα, κάνουμε κομπρέσες. 

Εξαιρετικό σε δερματικές παθήσεις ( έκζεμα, ακμή, ψωρίαση) ως αλοιφή για εξωτερική χρήση. Επουλώνει πληγές, τραύματα και εγκαύματα. Διώχνει τον πονοκέφαλο. Κάνουμε γαργάρες για τον πονόδοντο 3-4 φορές την ημέρα. Τα λουτρά και οι πλύσεις με χαμομήλι είναι ευεργετικά για όλο το νευρικό σύστημα. 

Για κρυολογήματα, βουλωμένη μύτη και ιγμορίτιδες κάνουμε εισπνοές με ατμό χαμομηλιού. Οι στοματικές πλύσεις βοηθούν στην ουλίτιδα (δυνατό έγχυμα). 

Ως καλλυντικό είναι θαυμάσιο. Κάνουμε πλύσεις προσώπου με έγχυμα και δίνει λάμψη και ζωντάνια στο πρόσωπο μας. Εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους, διώχνει τις ρυτίδες και αν χρησιμοποιούμε το αφέψημα του μετά το λούσιμο σε ξανθά μαλλιά τα μαλακώνει και τους δίνει υγεία και τόνωση. 

*Χρήστος Φυλακτάκης 

Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής

Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας

Κουτσό Ξάνθης

Τηλ. 6970450349

christosfilaktakis@yahoo.gr

Χαμομήλι - Ιδιότητες, χρήσεις και τα πολλά οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου


Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα