Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η θερμοκρασία στην Ευρώπη

Κοινοποίηση

Αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η θερμοκρασία στην Ευρώπη

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3 ° C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980, ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.




Την ώρα που στο σύνολο του πλανήτη η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2 ° C εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα», υπενθυμίζει ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Τον Νοέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης έγινε με ρυθμό 0,5 ° C ανά δεκαετία, δηλαδή, δύο φορές ταχύτερα από ό,τι ο μέσος όρος των πέντε άλλων μετεωρολογικών περιοχή του πλανήτη.




Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, «οι υψηλές θερμοκρασίες επέτειναν τις έντονες και γενικευμένες ξηρασίες, τροφοδότησαν σφοδρές δασικές πυρκαγιές που είναι υπεύθυνες για την μεγαλύτερη καμένη επιφάνεια που έχει ποτέ μετρηθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προκάλεσαν υπερβάλλουσα θνητότητα  που μετριέται σε χιλιάδες λόγω των κυμάτων καύσωνα», διαπιστώνει  στην εισαγωγή της έκθεσης ο Πέτερι Τάαλας.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για τις έκτακτες καταστάσεις (EM-DAT), τα ακραία μετεωρολογικά, υδρολογικά και κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη το 2022 επηρέασαν απευθείας  156.000 ανθρώπους και προκάλεσαν 16.365 θανάτους, οφειλόμενους σχεδόν αποκλειστικά στα κύματα καύσωνα.




Από το 1980, οι μετεωρολογικές καταστροφές (καύσωνες, πλημμύρες…) έχουν προκαλέσει τον θάνατο 195.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Οι οικονομικές ζημίες, που συνδέονται στην πλειονότητά τους με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, αποτιμώνται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου για το έτος 2022, πολύ λιγότερα από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021 λόγω των πλημμυρών.

Το έτος 2022 «δυστυχώς, δεν είναι μία μοναδική περίπτωση ή κλιματική παραδοξότητα», σχολιάζει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εντάσσεται σε μία τάση που θα καταστήσει τα ακραία επεισόδια θερμικού στρες συχνότερα και εντονότερα σε ολόκληρη την περιοχή».




Μία σπάνια αχτίδα ελπίδας στην έκθεση: το περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (22,3%) από τα ορυκτά καύσιμα (20%).

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα