i-xanthi-allios

Market Pass: Eυκαιρία για διορθώσεις και για παλαιούς δικαιούχους

Market Pass: Eυκαιρία για διορθώσεις και για παλαιούς δικαιούχους

Δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο είσπραξης του επιδόματος Market pass, θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα σχεδόν 3 εκατομμύρια των δικαιούχων που μετείχαν στην 1η φάση εφαρμογής του μέτρου.

Έτσι, περίπου 650.000 δικαιούχοι που επέλεξαν αρχικά να πληρωθούν μέσω άυλης προπληρωμένης κάρτας, θα μπορέσουν να ζητήσουν αν θέλουν να πιστωθούν τη νέα επιδότηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίστοιχο και οι σχεδόν 2.200.000 δικαιούχοι που είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ, θα μπορούν να επιλέξουν την άυλη κάρτα.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι αιτήσεις θα κληθούν να υποβάλουν μόνον όσοι δεν έχουν λάβει την συγκεκριμένη επιδότηση, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν με αιτήσεις όσοι τις είχαν ήδη υποβάλει πριν έξι μήνες.

Αιτήσεις… λόγω NFC

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τις πληροφορίες ότι χιλιάδες κόσμου, παρότι είχαν τότε επιλέξει να πληρωθούν μέσω της άυλης κάρτας (με το δέλεαρ ασφαλώς ότι θα λάβουν και μεγαλύτερη επιδότηση), στην πορεία διαπίστωσαν ότι δεν ήταν όσο εξοικειωμένοι χρειάζεται με την τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητού ή smartwatch, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές αγορές τους.

Ακόμα χειρότερα, πολλοί κατάλαβαν στην πορεία ότι δεν αρκεί απλά να έχει κάποιος ένα οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, αλλά χρειάζεται να έχει «έξυπνο» κινητό (smartphone) με λογισμικό Android ή iOs.

Άλλοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων ότι, ενώ έχουν και χρησιμοποιούν smartphone, το δικό τους μοντέλο δεν υποστηρίζει τεχνολογίες ανέπαφων πληρωμών (NFC) και άρα δεν μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με POS για να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα που «κατέβασαν» στη συσκευή τους.

Οι πιο «τυχεροί» εξ αυτών, μπόρεσαν τελικά με τη βοήθεια οικείων προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης τους (πχ τα παιδιά τους) να «δανειστούν» ένα smartphone για να αποθηκεύσουν σε αυτή την άυλη ψηφιακή κάρτα, ή να στέλνουν εκείνους να κάνουν με το συγκεκριμένο smartphone τα ψώνια τους. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, αρκετοί χρειάστηκε να ζητούν την ίδια βοήθεια κάθε μήνα, αφού το ποσό πιστωνόταν τμηματικά.

Επιπλέον όμως, πέραν της ταλαιπωρίας, υπήρχε πάντα και ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ερήμην τους κάποιος άλλος την προπληρωμένη κάρτα που εκδόθηκε για αυτούς. Ενώ οι πιο άτυχοι, έμειναν τελικώς «στα κρύα του λουτρού» και δεν μπόρεσαν ποτέ να κάνουν χρήση της επιδότησης που τους δόθηκε, ελλείψει κατάλληλης συσκευής.

Από την άλλη πάλι όμως, από τον περασμένο Μάρτιο που τελείωσαν οι αιτήσεις μέχρι σήμερα, κάποιοι παλαιοί δικαιούχοι μπορεί να απέκτησαν smartphone που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC. Και στην περίπτωση αυτή, προφανώς θέλουν να μπορέσουν να λάβουν κατά 25% υψηλότερο επίδομα, εν σχέσει με αυτό που έλαβαν μέσω τραπέζης.

Για όλους αυτούς, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν και αυτοί καινούργια αίτηση, προκειμένου να ενημερώσουν την παλιά και να μεταβάλουν αποκλειστικά την επιλογή τρόπου πληρωμής.

Τα «ψιλά γράμματα»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους νέους δικαιούχους που θα κάνουν για πρώτη φορά αίτηση, όσο και για παλαιούς που θα ζητήσουν αλλαγή τρόπου πληρωμής, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η ψηφιακή άυλη κάρτα:

γίνεται δεκτή αποκλειστικά σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και τροφίμων, αλλά και σε λαϊκές αγορές τροφίμων

απαιτεί κινητό smartphone από τον χρήστη που να εκτελεί ανέπαφες πληρωμές (NFC)

απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού με NFC (και όχι απλό κινητό)

Εναλλακτικά οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν απλή κατάθεση στο λογαριασμό τους.

Οι μεταξύ τους διαφορές είναι:

για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.

τα ποσά στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) «κόβονται» 20%

τα ποσά στην άυλη κάρτα «χάνονται» αν δεν εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένες αγορές έως τέλη Δεκεμβρίου.

δεν είναι εφικτή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, ουτε και η μεταφορά του όμως σε τρίτο πρόσωπο.

Σημειώνεται πως, θεωρητικά τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, «δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο» για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Ωστόσο, νομικά, δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί και να εξαργυρωθεί και από κινητό τρίτου προσώπου –που πρέπει φυσικά πάντως να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του προκειμένου να μη καταχρασθεί το ποσόν του άμεσα δικαιούχου.

Τα ποσά ανέρχονται:

για ένα άτομο: 22€/μήνα ή 66€ στο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου (ή 53€ το τρίμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

για δύο άτομα: 32€/μήνα ή 96€ στο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου (ή 76€ το τρίμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

για κάθε 1 επιπλέον μέλος: +10€/μήνα ή 30€ στο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου (αλλά 24€ το τρίμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

κατ΄ανώτατο όριο, με 9 ή περισσότερα μέλη, το επίδομα φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα ή 300 στο τρίμηνο (240 ευρώ για κατάθεση σε ΙΒΑΝ).

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι:

ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος 2022 (δεκτές μόνον δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως 31.8.2023):

 για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ

ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ

+ 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας

να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα

β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)

γ) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

δ) όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους έως και την 31η.8.2023.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال