i-xanthi-allios

Στις παρυφές του Σουφλίου η φωτιά - Κινδυνεύει πλέον η πόλη

Στις παρυφές του Σουφλίου η φωτιά-Κινδυνεύει πλέον η πόλη

Βιβλικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Έβρο, με την πυρκαγιά να συνεχίζεται για 13η ημέρα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών και οι φλόγες πλέον πλησιάζουν απειλητικά το Σουφλί. Περίπου στις 8.30μμ της Πέμπτης 31/8 στάλθηκε στους κατοίκους της περιοχής, μήνυμα από το «112».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Το μέτωπο προς το Σουφλί φτάνει τα 15 χιλιόμετρα.

Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από Γιαννούλη προς Σιδηρώ, αλλά και προς την πλευρά του χωριού Πρωτοκκλήσι, ενώ δίπλα υπάρχει και η Αγριάνη. Οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων να την σταματήσουν, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος λέει ότι η πυρκαγιά έχει πλησιάζει την πόλη ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Όπως μετέδωσε το OPEN, 200 μέτρα από τη φωτιά βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις, που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα. Λίγη ώρα νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής του Σουφλίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι αποπνικτική στην πόλη εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Στις παρυφές του Σουφλίου η φωτιά - Κινδυνεύει πλέον η πόλη

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η κατεύθυνση της όλο το βράδυ, γύρω από τα χωριά αλλά και το Σουφλί δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες συνέχεια από κατοίκους και εθελοντές, με μηχανήματα του δήμου Σουφλίου, της Περιφέρειας και δικά τους.

Στο πόδι οι κάτοικοι του Σουφλίου, έτοιμοι να απομακρυνθούν εφόσον τους δοθεί εντολή

Τεράστια αναστάτωση επικρατεί στο Σουφλί το τελευταίο δίωρο, με τους κατοίκους να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και σε ετοιμότητα να εκκενώσουν την πόλη, καθώς βλέπουν τη φωτιά, από τη βόρεια πλευρά της, να πλησιάζει επικίνδυνα και να βρίσκεται πλέον σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πυρομαχικά απομακρύνθηκαν από τις αποθήκες και τώρα εκκενώνονται τα στρατόπεδα.

Πριν τις 9 το βράδυ έλαβαν και μήνυμα από το 112 με τη σχετική οδηγία να είναι σε ετοιμότητα, ενώ περιπολικά κινούνται στους δρόμους προκειμένου να ενημερωθεί μέχρι και ο τελευταίος πολίτης για την πιθανότητα να χρειαστεί να απομακρυνθούν.

Στις παρυφές του Σουφλίου η φωτιά - Κινδυνεύει πλέον η πόλη

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πέρα από τον νυχτερινό ουρανό που χρωματίζεται τρομακτικά από τη φωτιά, και ο ήχος της φτάνει πλέον μέσα στην πόλη. Στο Σουφλί έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να αναχαιτίσουν το μέτωπο, το οποίο, παράλληλα κινείται και προς τα βόρεια (προς Πρωτοκκλήσι) αλλά καίει με μεγάλη ένταση και μεταξύ των οικισμών Γιαννούλη και Σιδηρώ.

Σημειώνεται ότι η εμβέλεια του 112 για το μήνυμα που εστάλη απόψε στους κατοίκους του Σουφλίου έφτασε μέχρι την Ορεστιάδα, με πολλούς κατοίκους να ακούν από τις συσκευές τους τον χαρακτηριστικό ήχο.

Η φωτιά στην περιοχή Λαγοτροφείο του Σουφλίου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τα πρώτα σπίτια της πόλης.

Βλέπετε τις προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων να την σταματήσουν πριν τον δρόμο, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πηγές: ΕΡΤ/Ορεστιάδος Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου/evros-news / ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال