i-xanthi-allios

Πρωτοπόρες μέθοδοι ελέγχου κατασκευών και βελτίωσης ασφάλειας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πρωτοπόρες μέθοδοι ελέγχου κατασκευών και βελτίωσης ασφάλειας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών ΑΜΘ Μιχάλη Αμοιρίδη, στο Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών (Εργ. ΩΣΑΚ) του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του ΔΠΘ. 

Ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών ΑΜΘ, κος Μιχάλης Αμοιρίδης, επισκέφθηκε την Τετάρτη  30/08/2023, το Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών (Εργ. ΩΣΑΚ) του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του ΔΠΘ. Είχε ενημέρωση και εποικοδομητική συζήτηση με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαλιορή, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό και Αντιπρύτανη ΔΠΘ σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ, τις πειραματικές υποδομές (σεισμική τράπεζα και χώρος εργαστηριακών δοκιμών κατασκευών σε φυσικό μέγεθος) και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον είναι το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας (ΑΣΕΔΑ) κατασκευών και υποδομών που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου (ΚΕΔΙΑΚ), ΠΑΜΘ». Το σύστημα αναπτύχθηκε από τα μέλη του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ και εγκαταστάθηκε σε γέφυρα του οδικού δικτύου Ξάνθης - Κιμμερίων ευθύνης της περιφέρειας ΑΜΘ, που διέρχεται από την πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, είναι σε λειτουργία, αυτόνομο και αυτοτροφοδοτούμενο με φωτοβολταϊκά και έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείριση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας για λήψη μετρήσεων και αποφάσεων σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας σε πραγματικό χρόνο. Με τον αντιπρύτανη, καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δρ. Κωνσταντίνο Χαλιορή, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το συγκεκριμένο πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, επί τόπου επίσκεψη στη γέφυρα και σχετική ενημέρωση για τις πιθανότητες περαιτέρω πιλοτικής εφαρμογής του και σε άλλες γέφυρες της περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜΘ κος Μιχάλης Αμοιρίδης δήλωσε:

‘’Είναι δεδομένη η εκτίμηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κου Χρήστου Μέτιου για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τη διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό και το εκπαιδευτικό - ερευνητικό έργο που υλοποιείται. Είναι πολύπλευρο και εκτεταμένο. Η περιφέρεια συνεργάζεται με το ΔΠΘ και είναι απόφαση του Χρήστου Μέτιου αυτή η συνεργασία να συνεχισθεί ενισχυμένη τα επόμενα χρόνια, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με τον αντιπρύτανη καθηγητή Κωνσταντίνο Χαλιορή, συζητήσαμε ειδικότερα, τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με το ΔΠΘ ενισχύοντας και εφαρμόζοντας το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας (ΑΣΕΔΑ) κατασκευών και υποδομών σε σειρά γεφυρών της ΠΑΜΘ στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των πολιτών μας, ενισχύοντας παράλληλα και το πρωτοπόρο ερευνητικό έργο του ΔΠΘ.  Η Περιφέρεια ΑΜΘ μεριμνά για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και τον έλεγχο - συντήρηση των υποδομών της. Ένα εκτεταμένο δίκτυο εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και εκατομμύρια ευρώ αξιοποιούνται για το σκοπό αυτό από όλες τις περιφερειακές ενότητες. Οι ανάγκες είναι πολλές και στοχευμένα τις καλύπτουμε ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους. Ο περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος, έχει αποφασίσει να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους και τρόπους βελτίωσης του ελέγχου υποδομών. Μεθόδους που θα μας δίνουν στοιχεία ελέγχου, θα εξοικονομήσουν πόρους αλλά το σημαντικότερο θα ισχυροποιήσουν την ασφάλεια του πολίτη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συστήματα όπως το ΑΣΕΔΑ μπορεί να αναδειχθούν σημαντικά προς την επίτευξη του στόχου αυτού, ενισχυμένα από την Περιφέρεια ΑΜΘ προς όφελος των πολιτών μας.’’

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΔΠΘ, Καθηγητής κος Κωνσταντίνος Χαλιορής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός δήλωσε:

“Η συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το ΔΠΘ και ειδικά του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κου Χρήστου Μέτιου με τον Πρύτανη ΔΠΘ κο Φώτη Μάρη είναι μακρά, σημαντική και σε πολλά επίπεδα. Η ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ είναι αξιόλογη, διεπιστημονική και διεθνώς αναγνωρισμένη. Το εν λόγω ΑΣΕΔΑ αναπτύχθηκε έπειτα από πολυετή έρευνα και εγκαταστάθηκε πιλοτικά σε μία οδική γέφυρα στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ΚΕΔΙΑΚ-ΠΑΜΘ. Σημειώνεται ότι στο έργο αυτό συμμετείχαν και συνεργάσθηκαν πολλοί επιστήμονες από διαφορετικά Τμήματα του ΔΠΘ, ΑΠΘ, ΙΤΣΑΚ και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ. Σήμερα, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να μας επισκεφθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜΘ κος Μιχάλης Αμοιρίδης και να ενημερωθεί εκτενώς για τις δυνατότητες του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ και του ΑΣΕΔΑ. Η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος για την έγκαιρη διάγνωση βλαβών, έλεγχο και βελτίωση ασφάλειας κατασκευών – γεφυρών – οδικού δικτύου θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα συνεργασία των δύο φορέων ΠΑΜΘ και ΔΠΘ προς όφελος όλης της περιοχής.”

Πρωτοπόρες μέθοδοι ελέγχου κατασκευών και βελτίωσης ασφάλειας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال