Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Ξάνθης

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Ξάνθης

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στην Ξάνθη και για την Τετάρτη (09/08) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Η Ξάνθη βρίσκεται στο επίπεδο 3, υψηλού κινδύνου όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της Θράκης, ενώ περιοχές του Έβρου έχουν τοποθετηθεί στο επίπεδο 4, όπου ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Κουρτίδη, ήδη από την Τρίτη (08/08) έχει τεθεί σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση της περιοχής, υπό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Έπειτα από εισήγηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ξάνθης, τίθεται σε εφαρμογή και για όσο διάστημα ο ανωτέρω δείκτης παραμένει στη κατηγορία 3, 4 και 5 η αριθμ. πρωτ. 152498/1383/19-5-2023 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης (ΑΔΑ: 627Ζ7ΛΒ-ΡΚ9) περί απαγόρευσης διέλευσης παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων στα περιαστικά δάση της Π.Ε. Ξάνθης. 

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 130 ν. 4962/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου ). 

Η απόφαση αφορά τα παρακάτω περιαστικά δάση:

α) Του περιαστικού Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περιλαμβάνει και το Δασύλλιο βόρεια του οικισμού Κιμμερίων.

β) Του περιαστικού Δάσους του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ) Των Δασυλλίων του Πόρτο Λάγους i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ της αποικίας των ερωδιών.

δ) Του Δασυλλίου στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων

Τι να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال