Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πασιφλόρα – Ένα φυσικό αγχολυτικό

Κοινοποίηση

Πασιφλόρα – Ένα φυσικό αγχολυτικό


Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης

Αναρριχητική κληματίδα που φθάνει σε ύψος τα 3 μέτρα. Τα άνθη της είναι αρωματικά, λεία και λαμπερά με χρώμα μπλε-μωβ. Έχει φύλλα τρίλοβα με ζωηρό πράσινο χρώμα. 

Ο βλαστός είναι λεπτός και διακλαδιζόμενος, ενώ ο καρπός είναι ωοειδής. Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε τα υπέργεια μέρη. 




Είναι φυτό ιθαγενές των Δυτικών ΗΠΑ και πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Συλλέγουμε φύλλα και άνθη από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. 

Οι Ίνκας βάζανε τα θρυμματισμένα φύλλα του πάνω σε πληγές και μώλωπες. Το όνομα Πάθη του Χριστού προέρχεται από τα λουλούδια του που πιστεύεται ότι αναπαριστούν την Σταύρωση του Χριστού. 

Στο Μεξικό χρησιμοποιείται κατά της αυπνίας, της επιληψίας και της υστερίας. Περιέχει φλαβονοειδή, μαλτόζη, κυανιούχους γλυκοζίτες, πασιφλορίνη, αρμίνη, αρμόλη και αλκαλοειδή. 

Πασιφλόρα – Ένα φυσικό αγχολυτικό

Πασιφλόρα – Ένα φυσικό αγχολυτικό

Είναι βότανο ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό, σπασμολυτικό και κατευναστικό. Είναι από τα καλύτερα βότανα για το άγχος, την αυπνία, την υστερία και κάθε νευρασθένεια. Μειώνει την νευρική υπερδραστηριότητα και τον πανικό. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, τον πονόδοντο και τους πονοκεφάλους. 




Ο καρπός είναι διουρητικός, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθάει σε διάρροιες και νευραλγίες. Αν το βάλουμε κάτω από το μαξιλάρι φέρνει ύπνο. 

*Χρήστος Φυλακτάκης 

Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής

Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας

Κουτσό Ξάνθης

Τηλ. 6970450349

christosfilaktakis@yahoo.gr

Χαμομήλι - Ιδιότητες, χρήσεις και τα πολλά οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου


Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα