Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Στη Βουλή από το ΚΚΕ οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Στη Βουλή από το ΚΚΕ οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της Ξάνθης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών της ΠΕ Ξάνθης από τις καταστροφές που είχαν μέσα στο καλοκαίρι του 2023 και τις χαμηλές τιμές στο μαλακό σιτάρι κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας.




Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Ο ανεμοστρόβιλος της 27ης Ιούλη στην περιοχή των Μαγγάνων, ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού που οδηγεί σε μειωμένη στρεμματική παραγωγή λόγω της ανθόρροιας και μικροκαρπίας της πιπεριάς αλλά και άλλων καλλιεργειών, έχουν φέρει σε απόγνωση τους βιοπαλαιστές αγρότες της ΠΕ Ξάνθης.

Οι καταστροφές αυτές προστίθενται στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα στο μαλακό σιτάρι όπου η τιμή είναι μειωμένη στο μισό από πέρσι (17 λεπτά από τα 34 λεπτά),  με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, του πετρελαίου, της άρδευσης κλπ. Την ίδια στιγμή οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη που τους «πνίγουν» και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και φυσικά τη διόγκωση της ακρίβειας σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.




Η κυβέρνηση αφήνει τους αγρότες εκτεθειμένους τόσο απέναντι στους εμπόρους – μεγαλοεπιχειρηματίες και τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν όσο και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΛΓΑ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, διατηρεί έναν αναχρονιστικό κανονισμό που δεν αποζημιώνει όλες τις  καταστροφές. Ενώ, ακόμα και για εκείνες που προβλέπει κάποια αποζημίωση, αυτή δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς και μάλιστα τα ελάχιστα ποσά που δίνει φτάνουν στους αγρότες με μεγάλη καθυστέρηση. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

– Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά αλλά και των παραγωγών που δώσανε τα προϊόντα τους κάτω του κόστους παραγωγής.

– Τη διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής παραγωγού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Την εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία για το διάστημα μέχρι την καταβολή της αποζημίωσης.




– Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Για την ενίσχυσή του με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και τη στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα