Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη για την νυχτερινή ηχορύπανση από το Δροσερό

Κοινοποίηση

Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη για την νυχτερινή ηχορύπανση από το Δροσερό

Παρέμβαση για το ζήτημα της νυχτερινής ηχορύπανσης που προκαλείται από το Δροσερό κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορές που δέχθηκε από κατοίκους της Ξάνθης. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε συνολικά 36 καταγγελίες, ενώ στη συνέχεια προέβη σε παρέμβαση στην Αστυνομία και την Τροχαία της Ξάνθης για το ζήτημα. 

Το XanthiNea.gr παρουσιάζει την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη: 




«Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρθρο 103, παρ. 9 του Συντάγματος, τον ν. 4443/2016 και τον ν. 3094/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έλαβε από τις 6 και έως τις 11 του περασμένου Αυγούστου τριάντα έξι (36) αναφορές πολιτών, σχετικά με την πρόκληση έντονης ηχορύπανσης, προερχόμενης από τον οικισμό Ρομά του Δροσερού» τονίζει στην αναφορά του ο Συνήγορος του Πολίτη. 

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, κάτοικοι από διάφορα σημεία του οικιστικού ιστού της πόλης της Ξάνθης, αλλά και εκτός αυτής, διαμαρτύρονται ότι, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, συχνά πραγματοποιούνται στον οικισμό του Δροσερού γλέντια από τα οποία προκαλείται έντονη ηχορύπανση τις νυχτερινές ώρες κοινής ησυχίας και έως το ξημέρωμα. Όπως προκύπτει από τις εν λόγω αναφορές, η ηχορύπανση από τον οικισμό επηρεάζει περιοχές σε μεγάλη απόσταση από το Δροσερό, λόγω της εκπομπής πολύ δυνατής μουσικής από μεγάλες ηχητικές εγκαταστάσεις, ρίψης πυροτεχνημάτων και φωτοβολίδων, καθώς και λόγω επανειλημμένων πυροβολισμών στον αέρα. Επίσης, αναφέρεται και ότι, μετά τη λήξη των γλεντιών, νεαροί κάτοικοι του Δροσερού οδηγούν πιθανώς μεθυσμένοι στο κέντρο της πόλης αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες και έχοντες τη μουσική στη διαπασών. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναφερόμενοι, οι ίδιοι έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στην αστυνομία για το πρόβλημα της ηχορύπανσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ ορισμένοι κάτοικοι διατυπώνουν και απόψεις περί ανεξέλεγκτης κατάστασης στον εν λόγω οικισμό, περί απροθυμίας των αρμόδιων αρχών να παρέμβουν εκεί, περί «ατιμωρησίας» των εκάστοτε υπεύθυνων της ηχορύπανσης, ενώ γίνεται λόγος και για κίνδυνο εμφάνισης φαινομένων αυτοδικίας. Αναφορές στο πρόβλημα εντοπίσαμε και σε τοπικό μέσο διαδικτυακής ενημέρωσης, αλλά και σε ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών, στην οποία υπογράφουν εκατοντάδες άτομα. 

Η ανωτέρω υπόθεση διερευνάται δυνάμει του άρθρου 3 παρ. 3 του ν. 3094/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με το οποίο, «Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ιδίως ερευνά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες όργανο δημόσιας υπηρεσίας ατομικό ή συλλογικό: i) προσβάλλει, με πράξη ή παράλειψη, δικαίωμα ή συμφέρον προστατευόμενο από το Σύνταγμα και το νόμο…». Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη παρεμβαίνει στην παρούσα υπόθεση ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με τον ν. 4443/2016, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής/εθνοτικής καταγωγής.




Σε σχέση με την υπόθεση, έχουμε καταρχάς την άποψη ότι, η πρόκληση ηχορύπανσης, ιδίως όταν αυτή προκαλείται συστηματικά, ευλόγως δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα κατοίκων της περιοχής της Ξάνθης. Κρίνοντας μάλιστα από τον μεγάλο αριθμό των σχετικών αναφορών και την μαζική υποβολή τους σε χρονικό διάστημα μόλις λίγων ημερών, εκτιμούμε ότι, στις αρχές του Αυγούστου το πρόβλημα της ηχορύπανσης από τον οικισμό του Δροσερού φαίνεται να εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο Συνήγορος του Πολίτη οφείλει επίσης να επισημάνει ότι, το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ κατοίκων της περιοχής και να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Για τον λόγο αυτό εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η εγρήγορση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών για τη λήψη κατάλληλων μέτρων άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος. Η απαίτηση αυτή, κατά την εκτίμησή μας, εξειδικεύεται, εν προκειμένω, ως υποχρέωση εξάντλησης των αναγκαίων προληπτικών μέτρων (π.χ. περιπολίες, έλεγχοι, συστάσεις και υποδείξεις), ώστε να καταστεί στους αποδέκτες αυτών σαφής η αξίωση του νόμου, πριν τη λήψη αμιγώς κατασταλτικών μέτρων (αυτόφωρη διαδικασία, βεβαίωση των σχετικών ποινικών παραβάσεων κ.λπ.). Όμως, στις περιπτώσεις μη άμεσης συμμόρφωσης των αποδεκτών των νόμιμων υποδείξεων, είναι επιβεβλημένη η κατασταλτική παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων, σύμφωνα, σε κάθε περίπτωση, με τις σχετικές εφαρμοζόμενες διατάξεις.




Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως, εντός ευλόγου χρόνου και κατά το πεδίο αρμοδιότητας των υπηρεσιών σας για τις απόψεις σας, καθώς και για τις δράσεις, τις οποίες έχετε πραγματοποιήσει ή σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα για την αντιμετώπιση και πρόληψη του σοβαρού αυτού προβλήματος. Παρακαλούμε οι απαντήσεις σας να συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία ως προς τυχόν παρεμβάσεις, ηχομετρήσεις, ελέγχους, τυχόν συλλήψεις και μηνυτήριες αναφορές στις οποίες ενδεχομένως προέβησαν οι υπηρεσίες σας κατά τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τονίζεται στη σχετική αναφορά. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα