i-xanthi-allios

Στην Ελλάδα το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025

Στην Ελλάδα το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025! Για πρώτη φορά θα υπάρχει συνδιοργάνωση από τέσσερις ομοσπονδίες και στη χώρα μας θα διεξαχθούν οι αγώνες ενός ομίλου, αλλά και της τελική φάσης!

Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία θα είναι οι τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες μετά την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA Europe και οι χώρες αυτές θα γίνουν η μεγάλη σκηνή του 40ου Ευρωμπάσκετ Γυναικών, μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο καλεντάρι της FIBA.

Κάθε χώρα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο -οι πόλεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα- και η τελική φάση θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην πόλη που θα στεφθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η πρώτη φορά που το Ευρωμπάσκετ έγινε σε δύο χώρες ήταν το 2015 από Ρουμανία και Ουγγαρία, η δεύτερη το 2019 από Σερβία και Λετονία, η τρίτη το 2021 από την Ισπανία και τη Γαλλία και η πλέον πρόσφατη το 2023 από την Σλοβενία και το Ισραήλ.

Συνολικά 36 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων διοργανωτών θα αγωνιστούν στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025, ωστόσο οι τέσσερις αυτές χώρες θα αγωνιστούν στον ίδιο όμιλο, κάτι που διαφοροποιεί τον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής.

Οι άλλες 32 ομάδες θα κληρωθούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων και θα διεκδικήσουν τις 12 θέσεις που απομένουν για την τελική φάση.

Η κλήρωση της προκριματικής φάσης θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο House of Basketball στο Μις της Ελβετίας. Το πρώτο παράθυρο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023.

Λιόλιος: «Μεγάλη τιμή η ανάθεση, σπουδαία ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ανάληψη διοργάνωσης από τη χώρα μας: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συνδιοργάνωση του Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025, μαζί με άλλες ισχυρές ομοσπόνδίες της Ευρώπης και μάλιστα, με την κορύφωση που είναι η τελική φάση να διεξάγεται στη χώρα μας, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ένδειξη προθέσεων, Θεωρούμε ως διοίκηση ότι αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα και ίσως η μεγάλη μας ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να προοδεύσει. Είναι η δευτερη φορά, μετά από το 2003, που η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τέτοια διοργάνωση όσον αφορά τις γυναίκες και δείχνει τη θέληση μας να ενισχύσουμε το μπάσκετ γυναικών και να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος. Η επόμενη διετία μέχρι τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ θα είναι προσαρμοσμένη, όσον αφορά την ΕΟΚ, σε ενέργειες προώθησης και αναβάθμισης του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος. Οι στόχοι θα είναι υψηλοί. Θέλει πολύ καλή οργάνωση και σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη που πρέπει να προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση».

Στην Ελλάδα το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025

Κωνσταντινίδου: «Κίνητρο για όλες τις αθλήτριες η διεξαγωγή του Ευρωμπάσκετ 2025 στην Ελλάδα»

Η υπεύθυνη του μπάσκετ γυναικών, Άννυ Κωνσταντινίδου, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» με τη Έλενα Βογιατζή και την Αθηνά Πατρινού. Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025: «Είναι μια πάρα πολύ καλή είδηση για το μπάσκετ, για το μπάσκετ γυναικών, για την ΕΟΚ και πρωτίστως για τα κορίτσια που παίζουν μπάσκετ, τα μικρότερα κορίτσια που θα θέλουν να παίξουν μπάσκετ και φυσικά την Εθνική μας ομάδα. Είναι κάτι που θα χαροποιήσει τους πάντες».

Για το αν έχουν κάνει προεργασίες: «Έχει γίνει μια προεργασία, είναι και σε εξέλιξη διότι σήμερα (07/09) ανακοινώθηκε αυτό το γεγονός. Φυσικά υπήρχαν ομιλίες και συνομιλίες γι’ αυτήν τη διοργάνωση. Η ΕΟΚ έχει ν’ αναλάβει μια διοργάνωση γυναικών απ’ το 2003. Έχουμε αυτήν τη στιγμή 2 χρόνια μπροστά μας. Σ’ αυτά τα 2 χρόνια θα υπάρξει μια στρατηγική, δηλαδή η πορεία θα είναι προσαρμοσμένη και θα υπάρχουν ενέργειες προώθησης για να γίνει μια αναβάθμιση του μπάσκετ γυναικών. Θα γίνει δουλειά και στο αναπτυξιακό, γιατί όλα πρέπει να λειτουργήσουν και να φτάσουμε στη διοργάνωση με όλα τα κομμάτια του “παζλ” στη θέση τους».

Για το πόσο σημαντικό είναι για τις αθλήτριες ότι θα γίνει το Ευρωμπάσκετ στην Ελλάδα: «Είναι ένα όνειρο για τις αθλήτριες το να συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση. Θεωρώ ότι προσφέρει ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για κάθε αθλητή και αθλήτρια να γίνεται μια τέτοια διοργάνωση στον τόπο τους, γιατί είναι κάτι το μοναδικό. Οι αθλήτριες που παίζουν τώρα στην Α1 Γυναικών και μέλη της Εθνικής ομάδας έχουν ένα στόχο για τον οποίον πρέπει να δουλέψουν. Αυτός ο στόχος τούς δίνει σίγουρα ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια».

Για τις ενέργειές τους ώστε να έρθει κόσμος να παρακολουθήσει το τουρνουά: «Ακόμα είναι νωρίς, αλλά να είστε σίγουροι ότι οργανωτικά θα υπάρχει σχεδιασμός ούτως ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά. Έχουμε ακόμα 2 χρόνια. Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις και με τον Πρόεδρο και με μέλη του Συμβουλίου και με άτομα που ασχολούνται με το μπάσκετ γυναικών, ούτως ώστε να μπει ένα πλάνο δομημένο και πλέον να παρακολουθείται για να πετυχαίνουμε τους μικρούς στόχους, μέχρι τον μεγάλο. Ο μεγάλος δεν είναι μόνο η καλή αγωνιστική παρουσία της Εθνικής γυναικών και το να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί, αλλά και το να έχουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδο. Βήμα-βήμα θα έχουμε κάτι δομημένο και τεκμηριωμένο».

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα: «Καταρχάς, δε θ’ αλλάξουν όλα απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύουμε ότι κάθε ενέργεια που γίνεται για το μπάσκετ γυναικών βάζει ένα «λιθαράκι» στην προώθηση και την ανάπτυξη. Αυτήν τη στιγμή θέλουμε να έρθουν περισσότερα κορίτσια στο μπάσκετ γυναικών. Η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης και το ότι θα υπάρχουν αθλήτριες που για τα μικρότερα κορίτσια θα είναι κάτι το ιδιαίτερο για να τις δουν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στο να έρθουν περισσότερα κορίτσια. Φυσικά θα γίνουν και ενέργειες για την προβολή του μπάσκετ γυναικών. Ένα βήμα τη φορά. Υπάρχει εννοείται και ο ορατός στόχος του 2025, όπου ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε, να προβληθεί το μπάσκετ γυναικών και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να έρθουν τα κορίτσια στο άθλημά μας».

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال