«Κάηκε το 27% του “Δήμου Σουφλίου” και το 48% του “Δήμου Αλεξανδρούπολης” μέχρι το μεσημέρι της “04ης/09/2023” σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία».
Καβαλιώτης «Πολιτικός Μηχανικός» εντόπισε, με την βοήθεια της χρήσης δορυφορικών δεδομένων και γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων («Γ.Σ.Π.»), [(geographical information systems),(«G.I.S.»)], (και συγκεκριμένα με το «ελεύθερης χρήσης» στο διαδίκτυο λογισμικό «Q.G.I.S.») αλλά και της διαδικτυακής πλατφόρμας «Copernicus», (τα στοιχεία ανακτήθηκαν την «Δευτέρα 04/09/2023_13:45_Ώρα Ελλάδας»), την συνολική καμένη επιφάνεια στον «Νομό Έβρου» και στον «Νομό Ροδόπης», σε «κοντινό πραγματικό χρόνο» («real time updated burnt area database») («ενημερωμένη σε πραγματικό χρόνο, βάση δεδομένων καμένης περιοχής»), στην “Β.Α.”, “Β” και “Β.Δ.” πλευρά της «Αλεξανδρούπολης», του «Δήμου Αλεξανδρούπολης», του «Νομού Έβρου», ανά ξεχωριστό «Δήμο» [1].
Συγκεκριμένα, αναλυτικά, πρόκειται για «[(587.143,91),(πεντακόσιες ογδόντα επτά χιλιάδες εκατόν σαράντα τρία και 91%)]» “στρέμματα”, στον «Δήμο Αλεξανδρούπολης», «[(356.156,76),(τριακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες εκατόν πενήντα έξι και 76%)]» “στρέμματα”, στον «Δήμο Σουφλίου» και «[(22.340,33),(είκοσι δύο χιλιάδες τριακόσια σαράντα και 33%)]» “στρέμματα”, στον «Δήμο Μαρωνείας-Σαπών», δηλαδή συνολική έκταση, «[(965.641,00),(εννιακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες εξακόσια σαράντα ένα)]» “στρέμματα” [1].
Εικόνα 1. Η απεικόνιση, της «καμένης επιφάνειας», όπως απεικονίζεται στο «ελεύθερο διαδικτυακά λογισμικό» «Q.G.I.S.», μέσω σχετικού αρχείου που ανακτήθηκε από την σχετική διαδικτυακή «πλατφόρμα» («Copernicus»), η οποία αναφέρεται στην περιοχή στα “Β.Α.”, “Β.” και “Β.Δ.” της «Αλεξανδρούπολης» στα όρια του «Νομού Έβρου» [(«Δήμος Αλεξανδρούπολης») και («Δήμος Σουφλίου»)] και του «Νομού Ροδόπης» («Δήμος Μαρωνείας-Σαπών»), (“επιφάνεια με κόκκινη απόχρωση και πράσινα περιγράμματα») [1].
Εικόνα 2. Η απεικόνιση, των «καμένων επιφανειών», (από την πρόσφατη φωτιά στην περιοχή της «Αλεξανδρούπολης» και της ευρύτερης περιοχής του «Νομού Έβρου» και του «Νομού Ροδόπης»), ως ποσοστά της συνολικής έκτασης του κάθε ξεχωριστού «Δήμου», («Δήμος Αλεξανδρούπολης» «48,31%», «Δήμος Σουφλίου» «26,84%» και «Δήμος Μαρωνείας-Σαπών» «3,47%»).
Ο Θωμάς Παπαλάσκαρης , περαιτέρω, μέχρι τώρα και με την ίδια μέθοδο έχει εντοπίσει “εστίες φωτιάς”/“θερμά σημεία”, σε «κοντινό πραγματικό χρόνο» («near real time»), σε περιοχές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, π.χ. στην «Νήσο Χρυσή» (του «Νομού Λασιθίου») (ήδη μία εστία φωτιάς/θερμού σημείου) [2.1,2.2], στην «Νήσο Γυάρο» (του «Νομού Κυκλάδων»), στην «Νήσο Άγιος Ευστράτιος» (του «Νομού Λέσβου»), σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στα όρια των «Φαρσάλων» και «Δήμου Κιλελέρ» (του «Νομού Λάρισας»), σε περιοχή που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της «Ορεστιάδας» του «Δήμου Ορεστιάδας» (του «Νομού Έβρου») και σε περιοχή που βρίσκεται στην νότια πλευρά της «Κατερίνης» του «Δήμου Κατερίνης» (του «Νομού Πιερίας»), και έχει ενημερώσει (πλην των τριών τελευταίων από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις λόγω αδυναμίας έγκαιρης πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή), κατά περίπτωση, είτε τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες είτε την αρμόδια δημοτική αρχή [2].
Παρατήρηση (1): Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια, (με αυτήν της φωτιάς της «Αλεξανδρούπολης» όπως διαπιστώθηκε σε πολλές φάσης της εξέλιξης αυτής), περίπτωση «ξεσπάσματος, επιπλέον ταυτόχρονων, εστιών φωτιάς σε γραμμική διάταξη» είχε αναφερθεί την «26η/07/2018» από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «news247.gr» [3].
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τόσο στην Αγγλική όσο και στην Ελληνική γλώσσα, καθώς και η γενικότερη έρευνα σχετικά με τους υδατικούς πόρους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, του Θωμά Κ. Παπαλάσκαρη, μπορούν να βρεθούν στους παρακάτω διαδικτυακούς συνδέσμους:
i).«https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=XwAjaVgAAAAJ&view_op=list_works&gmla=AJsN-F5jWHFrhlwml-s4fV1yRsox1l8cEaZbOBXT7lcQuzuudmJQj-xsJkXDcwEnvubUfDyDNMyV4v9Szboh-8jxZlYn5KRVvoUhFID5UtnUkQvN7DBXddbyCYfAKxj4ABuvZbsbf_0l»,
ii).«https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Papalaskaris/research»,
iii).« https://orcid.org/0000-0002-1698-6869».
iv).«https://waterpowerofgreece.blogspot.com/».
Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr