Ακρίβεια: Στα ύψη ελαιόλαδο, φέτα και βασικά τρόφιμα - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Στα ύψη ελαιόλαδο, φέτα και βασικά τρόφιμα - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Στα ύψη ελαιόλαδο, φέτα και βασικά τρόφιμα - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Πολλά από τα βασικά είδη προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι πλέον προσιτά στον καταναλωτή λόγω των αυξήσεων των τιμών τους.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υποστεί αύξηση των τιμών της τάξης του 10% ή περισσότερο σε ένα χρόνο. Κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το γάλα αυξήθηκε κατά 2% χωρίς προφανή αιτία. Συνολικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 11,9% σε ένα χρόνο. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 έως 6,73 ευρώ το κιλό, ενώ το βούτυρο κοστίζει από 12,45 έως 17,47 ευρώ το κιλό.

Ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις παρατηρούνται στα τυριά. Η τιμή της φέτας ανά κιλό αυξήθηκε από 9 ευρώ το 2022 σε 11,5 έως 14 ευρώ σήμερα, προσφέροντας αύξηση 15 - 25%. Η γραβιέρα αυξήθηκε από 14,25 ευρώ σε 25 ευρώ και το κασέρι δεν είναι διαθέσιμο κάτω από 18 ευρώ το κιλό, με την ακριβότερη ποικιλία να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα δυσμενώς μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία. Περίπου το 40% των μαλακών τυριών παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα από την περιοχή που καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Οι αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή, και η διατήρηση των επιζώντων ζώων είναι δύσκολη, καθώς μεγάλες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό, και οι ζωοτροφές είναι σπάνιες.

Επίσης, το ελαιόλαδο, που αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, έχει αυξηθεί σημαντικά στην τιμή του. Μόνο τον Αύγουστο, η τιμή του αυξήθηκε κατά 35%, φτάνοντας στα 15 ευρώ το λίτρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά την αγορά από τους παραγωγούς στα 8,5 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει ακόμα η προοπτική να φτάσει ακόμα και τα 18 ευρώ το λίτρο.

Τα αυγά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής, έχουν επίσης υποστεί αυξήσεις των τιμών, με αύξηση 14% στην Ελλάδα και 9,6% στην ευρωζώνη. Έτσι, η εξάδα αυγών στα σούπερ μάρκετ κοστίζει τώρα περίπου 3 ευρώ, από τα προηγούμενα 2,95 ευρώ, ενώ εκτός καλαθιού, η τιμή φτάνει ακόμα και τα 4,42 ευρώ.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال