Βουλγαρία: Στο 22,5% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του α' τριμήνου

Βουλγαρία: Στο 22,5% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του α' τριμήνου

Βουλγαρία: Στο 22,5% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του α' τριμήνου

Η Βουλγαρία διατήρησε τη δεύτερη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο χρέος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυτής της χώρας διαμορφώθηκε στο 22,5%. Το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με χαμηλότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κυμαίνεται στο 83,7%.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Βουλγαρίας σε σχέση με το ΑΕΠ, και αυτό συνεχίστηκε ακόμη και μετά τη μεμονωμένη αύξηση το 2020 μετά την πανδημία Covid-19.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας ήταν 25,1% του ΑΕΠ το 2017, 22,1% το 2018, 20% το 2019, 24,5% το 2020, 23,9% το 2021, 22,9% το 2022 και αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 22% έως το τέλος του 2023, σημειώνεται στην έκθεση.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο νόμος για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουλίου, προβλέπει μέγιστο επίπεδο του νέου κρατικού χρέους 7,5 δισεκ.λέβα. Από αυτά, περίπου 3 δισεκ. λέβα απαιτούνται για την αναχρηματοδότηση του ανεξόφλητου χρέους, το οποίο η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της λήξης των επταετών ευρωομολόγων που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2016 και για τη λήξη 10,5 ετών εγχώριων κρατικών τίτλων που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Τα υπόλοιπα περίπου 4,5 δισεκ. λέβα προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ταμειακού ελλείμματος 2,5% του ΑΕΠ που καθορίστηκε και ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό, εξήγησε το υπουργείο.

Το δελτίο Τύπου επισημαίνει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα χρέους, καθώς και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στη Βουλγαρία, έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο από το ΕΚ αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς -- στις 12 Οκτωβρίου το περιοδικό Economist κατέταξε τη Βουλγαρία πρώτη στην ΕΕ για το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη χαμηλότερο από την Εσθονία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال