Πάνος Τσακλόγλου: Την τελευταία τετραετία, ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας

Πάνος Τσακλόγλου: Την τελευταία τετραετία, ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας

Πάνος Τσακλόγλου: Την τελευταία τετραετία, ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση» και, συγκεκριμένα, στην ενότητα, με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και δημογραφική πολιτική-Το ασφαλιστικό, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού», μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως είπε, «πρόβλημα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού αντιμετωπίζουν όλες οι ανεπτυγμένες και όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Καμία χώρα στον κόσμο, της οποίας το ποσοστό γονιμότητας έπεσε κάτω από 2,1, δηλαδή αυτό που διατηρεί σταθερό τον γηγενή πληθυσμό, δεν κατάφερε να το αυξήσει πάνω από αυτό το όριο».

Σε ερώτηση για το πόσο βιώσιμο είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε τα ακόλουθα:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασφαλιστικά συστήματα τα οποία είναι διανεμητικού χαρακτήρα, όπως είναι το ελληνικό, δηλαδή τα συστήματα στα οποία οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων, έχουν μεγάλο πρόβλημα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ωστόσο, στη χώρα μας, τα πράγματα, για τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεν αναμένεται να χειροτερέψουν, καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες:

 - Η ανεργία είναι μεν υψηλή, αλλά πέφτει και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τετραετία.

- Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι μεν χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, αυξάνει συνεχώς.

- Με ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας έκλεισαν οι οδοί διαφυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση.

- Μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να προστατευτεί ένα σύστημα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε: «Σίγουρα, πρέπει να περιοριστεί η έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, το οποίο η κυβέρνηση έπραξε με την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον δημογραφικό κίνδυνο, όσο οι παλαιότεροι».

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες (για μεταβολή του ορίου συνταξιοδότησης, του κανόνα αναπροσαρμογής των συντάξεων κλπ), το ελληνικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Όπως σημείωσε, «υπάρχει νόμος ήδη από το 2011 που συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επομένως, δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όμως, αναμφίβολα, κάποια στιγμή, θα γίνει και αυτό».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι, κατά την τελευταία τετραετία, ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας και τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου, όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία, αλλά και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου, η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς» και άλλα πολλά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال