Σέρρες: Εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων της ΕΑΔ - Παρουσίαση στοιχείων

Σέρρες: Εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων της ΕΑΔ - Παρουσίαση στοιχείων

Σέρρες: Εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων της ΕΑΔ - Παρουσίαση στοιχείων

Σημαντικά ευρήματα για τη δράση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και έπειτα, παρουσιάσθηκαν σε webinar που διοργάνωσε πρόσφατα η Περιφερειακή Υπηρεσία Σερρών, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αλλά και στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Σερρών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Σωτηρία Παπαδοπούλου, 538 αναφορές-καταγγελίες που είχαν υποβληθεί κατά τα έτη 2009-2019 αλλά παρέμεναν για διάφορους λόγους εκκρεμείς, εξετάστηκαν στο σύνολό τους από το 2020 έως και σήμερα. Επίσης, η διενέργεια των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα το 7% των υποθέσεων να διαβιβαστούν στις αρμόδιες διοικητικές και εισαγγελικές αρχές για την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών. Παράλληλα, το 15% των διερευνήσεων καταγγελιών και το 27% των εκθέσεων ελέγχου κατέληξαν στη διατύπωση προτάσεων-συστάσεων προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές αφορούσαν κυρίως σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Εμβολιαστικά Κέντρα, Δομές Υγείας, παιδικές Κατασκηνώσεις, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, φορείς που εμπλέκονται στη χορήγηση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς αλλά και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Σερρών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την προστασία της δημόσιας υγείας ανήλθαν σε 112 για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 και σε 81 για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Συνολικά, ελέγχθηκαν περισσότερα από 1.900 αντικείμενα ελέγχου καθώς και 25 δημόσιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων οδήγησαν στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 29.350 Ευρώ σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων αλλά και αναστολή εργασίας δεκαπέντε ημερών σε τρεις περιπτώσεις Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων για την προστασία του ατόμου από την έκθεση σε προϊόντα καπνού επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 43 παραβάτες, είτε υπευθύνους επιχειρήσεων και υπηρεσιών είτε καπνιστές, που έφτασαν τα 28.300 Ευρώ.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, προλόγισε η αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η οποία υποστήριξε πως βασική μέριμνα της Αρχής είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την απλούστευση των διαδικασιών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την επικράτηση της ισονομίας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση.

Παρευρέθηκαν, επίσης, με σύντομες παρεμβάσεις τους η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Λουκάς Γεωργίου και αρκετοί διοικητικοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال