Ξάνθη: Ο Θεμιστοκλέους απαντά για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο – «Όλα βαίνουν καλώς»

Ξάνθη: Ο Θεμιστοκλέους απαντά για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο – «Όλα βαίνουν καλώς»

Ξάνθη: Ο Θεμιστοκλέους απαντά για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο – «Όλα βαίνουν καλώς»

Απάντηση σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα τα προβλήματα που ταλανίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έδωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Την ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν, ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε και την απάντηση σχολιάζοντας πως για το Υπουργείο Υγείας «όλα βαίνουν καλώς» στο ΓΝΞ. 

Αναλυτικά η απάντηση του Θεμιστοκλέους: 

Σε απάντηση της με αρ. 457/28-8-2023 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ.κ. Μπουρχάν Μπαράν, σχετικά με τη λειτουργία του ΓΝ Ξάνθης, σας γνωρίζουμε πως η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου επιδιώκεται μέσω της αύξησης του προσωπικού που στελεχώνει τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου. 

Ιδιαιτέρως επισημαίνεται πως κατά το χρονικό διάστημα 2019-2023 έχουν πραγματοποιηθεί δέκα (10) προκηρύξεις (6Κ/2020, 2Κ/2019, 7Κ/2022), εκ των οποίων οι πέντε (5) θέσεις αφορούν τη στελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρούς Εσωτερικής Παθολογίας σε βαθμό Επιμελητή Β΄, Διευθυντή και Συντονιστή Διευθυντή. 

Επιπλέον, στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας υπηρετούν έξι (6) ειδικευόμενοι ιατροί, εκ των οποίων οι δύο (2) βρίσκονται σε παράταση παραμονής και ο ένας είναι με σύμβαση Covid19. 

Επιπλέον το νοσοκομείο συνεργάζεται με έναν ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας για χρονικό διάστημα ενός έτους, με ημερομηνία έναρξης την 26η Ιανουαρίου 2023, για την κάλυψη 24ωρων εφημεριών. 

Υλοποιείται κάθε δυνατή ενέργεια για την ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, καθώς αποτελεί νευραλγικό τομέα παροχής υπηρεσιών και κάλυψης υγειονομικών αναγκών. 

Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου εξασφαλίζεται , επιπροσθέτως, με την αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του. 

Συγκεκριμένα σημειώνεται διακριτή διαφορά μεταξύ του μέσου όρου του ετήσιου προϋπολογισμού κατά την τετραετία 2015-2019, όπου οι πιστώσεις άγγιζαν τα 8.651.257 και της περιόδου 2019- 2023, κατά την οποία το αντίστοιχο ποσό είναι κατά μέσο όρο 10.869.818. 

Επιδιώκεται, μέσω αυτής της αύξησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της περιοχής.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή: 

Θέμα: «Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης»

Διαχρονικά είναι τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Η πρόσφατη(14/8/2023) επιστολή του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, προειδοποιεί για την επισφαλή λειτουργία του,  γεγονός δε για το οποίο είχα προειδοποιήσει τον προκάτοχό σας κ. Υπουργό με την υπ’  αριθμ. 1847/23-01-2023 Ερώτησή μου, καθώς και με συνεχείς ανάλογες παρεμβάσεις μου στη Βουλή.

Το λιγοστό και παράλληλα εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά προσωπικό είναι αδύνατον να ανταποκριθεί πια στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Τον τελευταίο χρόνο πρόσκαιρες λύσεις όπως οι ολιγοήμερες μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και η συνεπικουρία στρατιωτικών ιατρών δεν επέφεραν όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Η σημαντική δε μείωση των υπηρετούντων ειδικευομένων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στο ήδη αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας έρχονται να προστεθούν και οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις αστοχίες στη διαχείριση της πρόσφατης πανδημίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης σε μια απέλπιδα προσπάθεια αφύπνισης σπεύδει να αναδείξει με στιβαρά, τεκμηριωμένα και αληθή επιχειρήματα  όλα τα ως άνω αναφερόμενα,  προειδοποιώντας για την  κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει η Δημόσια Υγεία στο Νομό μας.

Κύριε Υπουργέ, με την ιδιότητά μου ως γιατρός και ως Βουλευτής του Νομού Ξάνθης, έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ξάνθης συνολικά, καθώς και οι λοιπές δομές δημόσιας υγείας της περιοχής μας.

Επειδή οι πολίτες της Ξάνθης αξίζουν μια υγειονομική περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα,

Επειδή η δημόσια υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)Πως σκοπεύει να διασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Γ.Ν. Ξάνθης, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία των πολιτών του Νομού;

2) Θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις παθολόγων και υπόλοιπων υγειονομικών ειδικοτήτων  ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال