Το σχολείο αλλιώς

Το σχολείο αλλιώς

Το σχολείο αλλιώς

Γράφει η Σοφία Κατοίκου*

Παρόλη τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού του νομού Ξάνθης, τα τελευταία χρόνια τα σχολεία της πόλης μας δέχονται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μαθητών σε σχέση με τις δυνατότητες υποδοχής τους. Σε όλους σχεδόν τους αύλειους χώρους έχουν «φυτρώσει» αίθουσες προκάτ, για τις οποίες οι ιθύνοντες είχαν υποσχεθεί ότι εξυπηρετούσαν προσωρινή λύση. Αντιθέτως,  καθημερινότητα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ισχύει σαν κανόνας στην χώρα μας «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εύρεση οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων. Οι υπάρχουσες σχολικές υποδομές αδυνατούν να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν μια ελκυστική σχολική καθημερινότητα. 

Ο ρόλος του  σχολείου στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μπορεί να αναβαθμιστεί με το να γίνει ο «πυρήνας» κάθε γειτονιάς καλύπτοντας πολυποίκιλες δράσεις συνταιριάζοντας δημοτικά προγράμματα με εκπαιδευτικά-ευρωπαϊκά. Ένας τρόπος πραγμάτωσης των παραπάνω είναι η ουσιαστική λειτουργία των σχολικών συμβουλίων όπου οι εκπρόσωποι του Δήμου, τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπαιδευτικών θα αποδελτιώνουν τις ανάγκες και  θα θέτουν στόχους προς υλοποίηση επενδύοντας στην ανθρωπογεωγραφία της κάθε γειτονιάς. 

Επιπρόσθετα, μια άμεσα εφαρμόσιμη συνεργασία σχολείου , γειτονιάς και Δήμου είναι η εκπαίδευση των μαθητών στη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε αυτοί να εφαρμόζουν στην πράξη τα όσα μαθαίνουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εκπαίδευση των νέων πολίτων που θα φροντίζουν την γειτονιά είναι μια ρεαλιστική λύση και όχι απλά  η  εφαρμογή δημοτικών – ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης. 

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική πρόταση μου είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο οποίο θα βρουν εφαρμογή τα προγράμματα που προβλέπονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών με απώτερο στόχο την εκπαίδευση και καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής των μαθητών και αυριανών πολιτών του Δήμου μας. 

Με τιμή

Κατοίκου Σοφία

Υποψήφια Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας  Ξάνθης

*Η Κατοίκου Σοφία είναι δασκάλα και υποδιευθύντρια στο 14ο Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال