Χωρίς «φρένο» οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, «καίει» η τιμή του τενεκέ

Χωρίς «φρένο» οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, «καίει» η τιμή του τενεκέ

Χωρίς «φρένο» οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, «καίει» η τιμή του τενεκέ

«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, το επόμενο διάστημα

Το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε «έκρηξη» της τιμής και του τενεκέ, ο οποίος φθάνει να κοστίζει περίπου 100 ευρώ περισσότερο, σε σύγκριση με πέρυσι.

Το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε «πράσινο χρυσό», με την τιμή του να κινείται μονάχα ανοδικά και τους καταναλωτές να χρειάζεται να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, αρκετοί κάνουν λόγο για κόστος – «θάνατος», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τα «καπέλα» που προκαλούν «εκτίναξη» του κόστους και η σύγκριση με πέρυσι

Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%. Από 85 ευρώ πέρυσι και 120 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα φθάνει να κοστίζει 170 ευρώ.

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάθεση ελαιολάδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ: Τρία με τέσσερα μπουκάλια αυστηρά

Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.

Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.

Προφανώς και αυτό δεν άρεσε στους καταναλωτές, που επεσήμαναν ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει αυτό που επιθυμεί και σε όποια ποσότητα επιθυμεί. Η έλλειψη, πάντως, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές έτρεξαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούσαν πριν «εκτιναχθεί» ακόμη περισσότερο η τιμή.

Μέσα σε όλα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και φαινόμενα νοθείας. Οι Αρχές δέσμευσαν ποσότητα 500 λίτρων νοθευμένου λαδιού, με τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να υποστηρίζει ότι βρέθηκε… μπλεγμένος, μιλώντας στο MEGA, καθώς αποφάσισε να πληρωθεί με ελαιόλαδο από έναν συνεργάτη του, ο οποίος δεν είχε χρήματα για να εξοφλήσει την οφειλή του.

newsbomb.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال