Ένα αλμυρό κέικ διαφορετικό από τα συνηθισμένα με παντζάρι, ανθότυρο και κασέρι Ξάνθης. Το παντζάρι χαρίζει χρώμα και γλυκιά γεύση και κάνει το κέικ πιο ζουμερό.
Υλικά
Μερίδες: για 1 φόρμα του κέικ ή 10 φορμάκια ατομικά
180 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
4 αυγά
250 γρ. ανθότυρο (προτιμότερο ηπειρώτικο), θρυμματισμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι (προτιμότερο Ξάνθης -σε μερικά παντοπωλεία, π.χ. Μανδραγόρας, Μιράν, Αμφιλοχία, Αραπιάν- ή άλλο πικάντικο), τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζ. τσαγιού πλήρες γάλα
3 - 4 μικρά παντζάρια, βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για το κέικ με παντζάρι, ανθότυρο και κασέρι Ξάνθης, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το παντζάρι, το σκόρδο, το λάδι και αλατοπίπερο, μέχρι να προκύψει μια λεία κρέμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Eνσωματώνουμε την κρέμα παντζαριού, τη μουστάρδα, το ανθότυρο και το κασέρι, και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ ή σε ατομικά φορμάκια που έχουμε λαδώσει καλά.
Ψήνουμε στο φούρνο για 25 - 40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας).
Δοκιμάζουμε αν έγινε το κέικ βυθίζοντας ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το κέικ με παντζάρι να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.