Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Άρθρο με αφορμή την εισηγητική έκθεση του ΥΠΕΘΟ για τον προϋπολογισμό έτους 2024

Κοινοποίηση

Άρθρο με αφορμή την εισηγητική έκθεση του ΥΠΕΘΟ για τον προϋπολογισμό έτους 2024

ΑΡΘΡΟ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Προέδρου της  Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη

 «Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα «Εισόδια της Θεοτόκου» έχει καθιερωθεί να εορτάζεται και ως «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων», για να τιμηθεί η προσφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο διπλός αυτός εορτασμός ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974»

Ποιος όμως στ΄ αλήθεια τιμάται την 21η Νοέμβρη; Μήπως τιμώνται τα άρματα LEO2HEL ή τα Στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς; Μήπως τιμώνται οι φρεγάτες Belharra και οι Ναύσταθμοι του Πολεμικού Ναυτικού ή μήπως τελικά τιμώνται τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale και οι Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας;

Ποιος τελικά τιμάται, εορταζόμενος, την 21η Νοεμβρίου; Τα υλικά, τα μέσα και οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή το προσωπικό τους;

Μα, η απάντηση είναι (ή θα έπρεπε να είναι) προφανής.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που κοπιάζει και «θυσιάζεται», εντός και εκτός εισαγωγικών, νυχθημερόν, στα Στρατόπεδα, στους Ναύσταθμους και στις Πτέρυγες Μάχης, μέσα στα άρματα, μέσα στα αεροπλάνα και πάνω στις φρεγάτες.

Πώς στ’ αλήθεια, η Πολιτεία τιμά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Με ένα μισθολόγιο που δεν ανταποκρίνεται επ΄ ουδενί στο έργο και στην προσφορά του, που δεν αναγνωρίζει την υπερεργασία του, που αντί να πληρώνει τη νυκτερινή του εργασία τη «χαρτζιλικώνει», χωρίς πραγματικό ωράριο εργασίας και με αμέτρητες επιφυλακές που δεν αποζημιώνονται, χωρίς να υπολογιστεί η πάρεργη απασχόλησή του σε δράσεις και υποχρεώσεις τρίτων, όπως η πολιτική προστασία και το υπουργείο υγείας.

Με τί τίμησε η Κυβέρνηση τη φετινή εορτή τους; Μα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού έτους 2024, η οποία επιφυλάσσει ένα «δώρο έκπληξη» για τους στρατιωτικούς! Ποιο είναι αυτό; Ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν για να ελπίζουν σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μισθολόγιο εντός του 2024 και θα πρέπει να αρκεστούν στα ψίχουλα που έρχονται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από 01.01.2024!

Και για να εξηγούμαστε.

Σύμφωνα, τόσο με την κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2023, όσο και με την τρέχουσα εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διαβάζουμε ότι το έτος 2023 οι δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 5,7 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 2,12 δις ευρώ αφορούν σε δαπάνες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για λοιπές υποχρεώσεις, εκ των οποίων και η μισθοδοσία, δαπανήθηκαν 3,58 δις ευρώ. Οι προβλέψεις δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 ανέρχονται στο ποσό των 6,1 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων ποσό 2,57 δις ευρώ αφορά σε δαπάνες υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Άρα οι λοιπές δαπάνες, εκ των οποίων και η μισθοδοσία, αφορά σε 3,53 περίπου δις ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 50 εκατομμύρια ευρώ!

Ποιες όμως είναι οι λοιπές δαπάνες; Όπως ενημερωνόμαστε από την κατανομή δαπανών του ΥΠΕΘΑ: Κοινωνικές παροχές, μεταβιβάσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό (αφορούν και στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς), αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αμοιβές για υπηρεσίες τρίτων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και καθαριότητας, λοιπές δαπάνες (όπως εκθέσεις και συνέδρια), μισθώματα κινητών και ακινήτων και διάφορα έξοδα συντήρησης εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Άρα, θα πρέπει τα 3,53 δις ευρώ, να καλύψουν τις λοιπές δαπάνες και τη μισθοδοσία για το έτος 2024. Δηλαδή, με 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2023, θα πρέπει να καλυφθούν οι «αυξημένοι» μισθοί από 01.01.2024, το νέο καλύτερο, δικαιότερο μισθολόγιο που «έρχεται»(;) καθώς και οι λοιπές δαπάνες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καταστροφές των πυρκαγιών και πλημμυρών του 2023!

Η επιστήμη των μαθηματικών, στον πραγματικό τουλάχιστον κόσμο των αριθμών, δεν μπορεί να υποστηρίξει το αφήγημα της Κυβέρνησης για ένα καλύτερο, δικαιότερο μισθολόγιο εντός του 2024. Ίσα – ίσα που καταδεικνύει ότι οι επικείμενες αυξήσεις από 01.01.2024 είναι ψίχουλα! Ίσως, λοιπόν, για να γίνει πιστευτό το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλη επιστήμη, εκείνη που υπηρέτησαν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο Ευγένιος Τριβιζάς.

Με εκτίμηση.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα