Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

19 περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται σε πρόταση της ΕΕ για μείωση της προστασίας του λύκου

Κοινοποίηση

Την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης εκφράζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 19 περιβαλλοντικές οργανώσεις, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη να καταψηφίσει την εν λόγω πρόταση.

Οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για «άνευ προηγουμένου» πρόταση από την ΕΕ, η οποία «θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την προστασία του λύκου, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την προστασία ειδών και οικοτόπων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας» σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη της Ευρώπης, όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί, είναι μια σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των 19 περιβαλλοντικών οργανώσεων:

Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

Πριν από λίγες μέρες, ενώσαμε τη φωνή μας με σχεδόν 300 ευρωπαϊκές οργανώσεις, που απηύθυναν νέα ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της ΕΕ, κυρία φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι μας προκαλεί σημαντική ανησυχία το γεγονός ότι μια πολιτική απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα προετοιμάζεται με αδιαφανή τρόπο, καθώς βασίζεται σε παραπλανητικές πληροφορίες και όχι σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη της Ευρώπης, όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί, είναι μια σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σχετικά με τις αντιλήψεις των αγροτικών κοινοτήτων για τη συνύπαρξη με τα Μεγάλα Σαρκοφάγα. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι το 68% των κατοίκων της υπαίθρου πιστεύει ότι οι λύκοι πρέπει να προστατεύονται αυστηρά και πάνω από τα δύο τρίτα (72%) συμφωνούν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και λύκων.

Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της πρότασης της Επιτροπής για την τροποποίηση της Σύμβασης της Βέρνης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας του λύκου. Η Σύμβαση της Βέρνης αποτελεί μια από τις παλιότερες και σημαντικότερες διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της φύσης που οδήγησε στη θέσπιση της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας της φύσης στην ΕΕ.

Είναι άνευ προηγουμένου η ΕΕ να ζητάει τη μείωση του προστατευτικού καθεστώτος ενός προστατευόμενου είδους σε διεθνές επίπεδο. Η πρόταση της Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την προστασία του λύκου, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την προστασία ειδών και οικοτόπων, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Παράλληλα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βασιστεί σε δεδομένα που βασίζονται στην επιστήμη και όχι στην επιχειρούμενη δαιμονοποίηση ενός εμβληματικού είδους της ευρωπαϊκής πανίδας, όπως ο λύκος. Την καλούμε να δώσει την απαραίτητη προσοχή στην ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, δοκιμασμένων καλών πρακτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υφίστανται απώλειες από λύκους, καθώς και για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασφάλισης και αποζημίωσης των θιγόμενων παραγωγών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

1. ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

2. ΑΡΙΩΝ, Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών

3. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Εταιρία Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Άγριας Ζωής

4. ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

5. Δράση για την Άγρια Ζωή

6. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

8. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

9. Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών

10. Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

11. Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή

12. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

13. iSea

14. GreenTank

15. GreenpeaceGreece

16. MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles

17. MedINA, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

18. MOm, Εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας

19. WWF Ελλάς

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα