Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

H Σαμπιχά από το Δροσερό στη 16η Σύνοδο του Φόρουμ του ΟΗΕ [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση

H Σαμπιχά από το Δροσερό στη 16 η Σύνοδο του Φόρουμ του ΟΗΕ [ΦΩΤΟ]


Συμμετοχή της Προέδρου του Συλλόγου, κας Σουλεϊμάν Σαμπιχά στη 16η Σύνοδο του Φόρουμ του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων στη Γενέυη

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα», κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, συμμετείχε στη 16η Σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων το οποίο διεξήχθη στη Γενεύη στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2023. Η θεματική της διάσκεψης ήταν «Μειονότητες και συνεκτικές κοινωνίες: Ισότητα, κοινωνική ένταξη και κοινωνικοοικονομική συμμετοχή» και υψηλή ήταν η συμμετοχή από εκπροσώπους διαφόρων μειονοτήτων από κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Στην ομιλία της η κα Σαμπιχά αναφέρθηκε στο καίριο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στην ελληνική γλώσσα στα δημόσια σχολεία της χώρας. 

H Σαμπιχά από το Δροσερό στη 16 η Σύνοδο του Φόρουμ του ΟΗΕ [ΦΩΤΟ]

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη βιώσιμων πρακτικών στη βάση ενός μακρόχρονου σχεδιασμού με στόχο να μειωθεί αφενός το υψηλό ποσοστό μαθητικής διαρροής και αφετέρου να διευρυνθεί ο αριθμός πρόσβασης του μαθητικού πληθυσμού στη δευτεροβάθμια αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα πορίσματα της Έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2021. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης η κα Σαμπιχά είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με συνέδρους από διάφορες χώρες και να κοινοποιήσει τις θέσεις των Ρομά για την εφαρμογή συμπεριληπτικών πολιτικών.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα