Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ξάνθη: Νέα πρωτοβουλία του ΙΘΤΠ για την προαγωγή του πολιτισμού και της θρακιώτικης παράδοσης

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Νέα πρωτοβουλία του ΙΘΤΠ για την προαγωγή του πολιτισμού και της θρακιώτικης παράδοσης

Εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην Ξάνθη και στη γη της Θράκης συμπλήρωσε το 2023 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ). Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει πιστό στις βασικές αρχές και αξίες του, όπως αυτές θεμελιώθηκαν από την ιδρύτριά του, την αείμνηστη υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού.

Στο πλαίσιο της επετείου του, το ΙΘΤΠ ξεκίνησε τη δημιουργία μιας νέας σειράς θεματικών βίντεο με τίτλο: ««Νέοι & Νέες για τη Θράκη και τον Πολιτισμό», μέσα από τα οποία παρουσιάζεται το έργο των νέων ανθρώπων που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης πάνω στον τομέα του Πολιτισμού.

«Στα θεματικά βίντεο δίνεται ο λόγος σε νέες και νέους δημιουργούς, ερευνητές και λαϊκούς χειροτέχνες που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και συμβάλουν στην ζώσα παράδοση της Θράκης. Άνθρωποι που ασχολούνται με το τραγούδι και τον χορό, τα δρώμενα και τα έθιμα, τις λαϊκές χειροτεχνίες, την υλική και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής στον τόπο τους, εκτός των αστικών κέντρων, μοιράζονται μέσα από σύντομα βίντεο τη γνώση τους, το μεράκι τους, την επιστημονική τους κατάρτιση και την αγάπη τους για την Θράκη και τον πολιτισμό της» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΙΘΤΠ κ. Ανδρέας Ματζάκος.

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί δυο θεματικά βίντεο με νέους καλλιτέχνες από την Ξάνθη, όπου παρουσιάζουν την αξιόλογη δουλειά τους. Στον σχεδιασμό του ΙΘΤΠ είναι το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί ολόκληρο το 2024, αλλά να υπάρχει επέκταση και το 2025, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να αναδείξουν το ιδιαίτερο ταλέντο τους πάνω σε κάθε μορφή του λαϊκού πολιτισμού όπως τέχνες, γράμματα, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση. Ήδη τρία νέα θεματικά βίντεο βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να παρουσιαστούν αμέσως μετά τις γιορτές.

Ξάνθη: Νέα πρωτοβουλία του ΙΘΤΠ για την προαγωγή του πολιτισμού και της θρακιώτικης παράδοσης

Το μουσικό σχήμα Θράξιον και ο γκαϊντατζής από την Ξάνθη

Στο πρώτο βίντεο, τα μέλη του νέου μουσικού σχήματος Θράξιον (Θραction), μοιράζονται την εμπειρία τους από την πρώτη τους μουσική παρουσία στην Θράκη, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, αναφέρονται στους μαθητικούς δεσμούς με την Ξάνθη και το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», αλλά και στη σχέση της παραδοσιακής μουσικής με τις προσωπικές τους θύμισες. 

Στο μουσικό σχήμα «Θράξιον» συμμετέχουν οι Κώστας Αρβανιτίδης, Χρήστος Κακατάτσιος, Βάνια Καραμπιγίκη, Γιάννης Παπαχατζάκης και Γιάννης Ραφαήλ Λαγκάνης.

Το δεύτερο βίντεο παρουσιάζει τον γκαϊντατζή Ηρακλή Ψωμαδόπουλο, απόφοιτο του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο βίντεο, ο κ. Ψωμαδόπουλος, αναφέρεται στη σχέση του με την παραδοσιακή μουσική και στην αγάπη του για το όργανο της θρακιώτικης γκάιντας. Σημειώνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως εκκολαπτόμενος μουσικός αλλά και ως φοιτητής, λόγω της έλλειψης επιστημονικών μέσων διδασκαλίας και εκμάθησης του συγκεκριμένου παραδοσιακού οργάνου. Επιπλέον, τονίζει την αξία του πομακικού πολιτισμού ως μέρους του όλου πολιτισμού της θρακιώτικης γης. Μνημονεύει ανθρώπους οι οποίοι τον βοήθησαν να γνωρίσει και να αγαπήσει τον κόσμο της παράδοσης, ενώ δεν παραλείπει να καταγράψει και τις ευθύνες της δικής του γενιάς, για τη συνέχισή της λαϊκής παράδοσης. 

Όλα τα θεματικά βίντεο ανεβαίνουν στο διαδικτυακό κανάλι του ΙΘΤΠ στο Υoutube με τον τίτλο: ««Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό».

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει και φέτος ενεργά στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη της Ξάνθης μέσα από δράσεις που διοργανώνει σε μια προσπάθεια να προσφέρει χαρά στα παιδιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, και πραγματοποιηθούν, στην πλειοψηφία τους, στην όμορφη αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης «Ι. Παπαχαρίση», στην εντυπωσιακή καπναποθήκη «Π».

«Το ΙΘΤΠ», επισημαίνει ο κ. Ματζάκος, «προετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις που τιμούν την παράδοση, ενισχύουν την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών και καταφέρνουν να φέρουν ακόμα και την τεχνολογία σε επαφή με το εορταστικό πνεύμα του Δωδεκαημέρου. Συνεργάτες μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των παιδικών εργαστηρίων του Ιδρύματος, η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, οι ΠαραμυθοΘράκες, οι συνεργαζόμενοι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί της Ξάνθης, καθώς και ο σύλλογος ρομποτικής, μαθηματικών, φυσικής και τεχνολογίας RoboSpecialists».

Όλες οι εκδηλώσεις του ΙΘΤΠ έχουν συμπεριληφθεί και στο εορταστικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα