Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τίμησαν τη μνήμη του σπουδαίου Δημάρχου Ξάνθης, Φίλιππου Αμοιρίδη

Κοινοποίηση

Τίμησαν τη μνήμη του σπουδαίου Δημάρχου Ξάνθης, Φίλιππου Αμοιρίδη

Τη μνήμη του Φίλιππου Αμοιρίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από τον θάνατό του τίμησαν το πρωί της Τρίτης (05/12) πολίτες που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την προτομή του, παραπλεύρως του κτιρίου της ΔΕΗ. 

Το κάλεσμα δόθηκε από τους πρώην εργαζόμενους του Τυπογραφείου της ΣΕΒΑΘ, οι οποίοι απέδωσαν φόρο τιμής στον σπουδαίο οραματιστή, που άφησε πλούσιο έργο πίσω τους, εναποθέτοντας λουλούδια και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. 

«24 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τον θάνατο του Φίλιππου Αμοιρίδη, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Δημάρχου της ιστορίας της Ξάνθης» αναφέρουν στο σχετικό κάλεσμα που απηύθυναν και προσθέτουν πως τα λουλούδια ήταν «για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τον Διευθυντή μας (1977-1991) τον Δήμαρχο μας (1991-5/12/1999), τον φίλο, συνεργάτη μας ,τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΦΙΛΛΙΠΟ ΑΜΟΙΡΙΔΗ. 24 χρόνια ακριβώς από τον πρόωρο και άδικο θάνατό του για όλους εμάς». 

Ποιός ήταν ο Φίλιππος Αμοιρίδης

Ο Φίλιππος Αμοιρίδης (1943 – 5 Δεκεμβρίου 1999) ήταν Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε δήμαρχος Ξάνθης από το 1991 έως το 1999.

Γεννήθηκε στο Λυκοδρόμιο το 1943 και μεγάλωσε στο Δαφνώνα Ξάνθης. Απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 1999, σε ηλικία 56 ετών, εξ αιτίας καρδιακής ανακοπής. Ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία, εκλήθη ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο όπου εξέπνευσε ύστερα από προσπάθειες των γιατρών.

Υπό τη δημαρχία του Αμοιρίδη πραγματοποιήθηκαν διάφορα έργα υποδομής κι ανάπλασης του αστικού ιστού κι αναδείχθηκε η σπουδαιότητα των πολιτιστικών θεσμών. Ένα από αυτά ήταν η ενοποίηση των πλατειών του Διοικητηρίου και της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την ένωση των πλατειών αλλά αλλάζει όλη την εικόνα του κέντρου της πόλης της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο, τρεις βασικοί και κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα πεζοδρομούνταν και παράλληλα θα υπήρχε υπόγειο πάρκινγκ, ένα υπαίθριο θέατρο και μια παιδική χαρά θα χτίζονταν ενώ θα δημιουργούνταν και ένας καταρράκτης με σιντριβάνια στην μέση της πλατείας. Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού που κατασκευάστηκε μεταξύ 1992 και 1995 και λειτουργεί από το 1997, αποτελεί έργο το οποίο βραβεύτηκε και συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης που οραματιζόταν για την Ξάνθη. Επίσης, το 1992 εφαρμόστηκε ,υπό την προεδρία του, έργο διαχείρισης των απορριμάτων με τη δημιουργία χώρων Υγιονομικής Ταφής Απορριμάτων και διακοπής της λειτουργίας 35 χωματερών, το 1993 η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης επεκτείνεται και συγχρόνως κατασκευάζεται μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων. Το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης, χωρητικότητας 3.957 θεατών, αποτελούσε κυρίαρχο στόχο του ενόψει της νέας χιλιετίας και προς τιμήν του έλαβε το ομώνυμο προσωνύμιο. Ακόμη, το όνομά του δόθηκε στην οδό έμπροσθεν του παλιού Δημαρχείου της πόλης, ενώ το 2007 στήθηκε προτομή του, στα αποκαλυπτήρια της οποίας παρευρέθη κι ο φίλος του και υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα