Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ξάνθη: Πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Στο μείζον ζήτημα των σχεδίων βόσκησης των βοσκοτόπων αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication. ΕΠίσης, συζήτησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην ενότητα «Ζώνη Γάλακτος και Επενδύσεις στην Κτηνοτροφία» ένα ευρύ θέμα ζητημάτων γύρω από τον κρίσιμο κλάδο της κτηνοτροφίας.

«Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; Γιατί όλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και αναφέρομαι σε περιφερειάρχες και σε προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα των σχεδίων βόσκησης και σημείωσε ότι μόλις δύο Περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας) έβγαλαν στον αέρα τον διαγωνισμό (αλλά μπλοκαρίστηκαν για άλλους λόγους, όπως είπε), ενώ καμία άλλη Περιφέρεια δεν ωρίμασε τα σχέδια βελτίωσης. «Πρέπει να συνεννοηθούμε και να δώσουμε λύσεις» τόνισε ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα άκρως αναπτυξιακό που συνδέεται με την επιβίωση του ίδιου του κλάδου.

Υπογράμμισε, δε, πως «με διάταξη που θα έρθει το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε, θα φέρουμε στην πλάτη μας, το θέμα των σχεδίων βόσκησης για να βρούμε λύση εφαρμόσιμη και άμεσα».

Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα των ελληνοποιήσεων σημείωσε ότι «μόλις χθες το πρωί παραδώσαμε στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου μια πολύ ωραία παρουσίαση. Το θέμα των προϊόντων – τροφίμων ελέγχεται από 4-5 διαφορετικά υπουργεία και πολλές φορές αυτά αλληλοκαλύπτονται […] Καταθέσαμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε ο ΕΦΕΤ να μην είναι κατά τύπον Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αλλά να είναι κατ’ ουσίαν, συγκεντρώνοντας την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών και να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι».

Νωρίτερα το θέμα του «βαπτίσματος» των προϊόντων είχε θέσει ο Θανάσης Βασιλέκας, αγελαδοτρόφος (και κτηνίατρος), πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων για να μην παραπλανάται ο καταναλωτής, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να βάλουν πλάνο και πρόγραμμα.

«Προστατεύεις το προϊόν όχι καθορίζοντας τιμές αλλά από “βαπτίσματα”, από παραπλάνηση του καταναλωτή» σημείωσε ο κ. Βασιλέκας, ο οποίος επέστησε την προσοχή στον «καταστροφικό κώδικα τροφίμων» και ποτών σε ό,τι αφορά το γιαούρτι αφού αποδυναμώνει, όπως είπε, το ελληνικό γάλα.

Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή, από πλευράς ποιοτικού στελεχικού δυναμικού η αγελαδοτροφία ίσως να είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας κι αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Κινητροδότηση και συνεργασία με συλλογικά σχήματα

Με αφορμή και την παρουσία του προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κτηνοτρόφου Παύλου Σατολιά, στο πάνελ, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, την οποία χαρακτήρισε καλή, με κάποιες αναταράξεις αλλά πολύ χρήσιμη, ενώ εξήρε τη στάση των ανθρώπων της Ένωσης στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου «έβαλαν πλάτη», όπως είπε. «Αυτή είναι η υγιής πλευρά και θέλω να τους συχαρώ γι’ αυτό» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Παραδέχθηκε ότι τα συλλογικά σχήματα πρέπει να κινητροδοτηθούν περισσότερο υπενθυμίζοντας πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Βουλή θα υπάρχουν κίνητρα και για τις ομάδες παραγωγών (420 σε όλη τη χώρα) και για τις διεπαγγελματικές.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των χρεών επισημαίνοντας: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για ένα ζήτημα που κληρονομήσατε – κληρονομήσαμε και αφορά στα χρέη και στη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών των διοικήσεων των συνεταιρισμών που εκ των πραγμάτων είναι τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις συνεταιριστικών σχημάτων».

«Οι συνεταιρισμοί είναι η φωνή της λογικής, στόχο πρέπει να έχουμε τον πραγματικό παραγωγό» είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο κ. Σατολιάς, σημειώνοντας ότι η ΕΘΕΑΣ πρέπει να βγει μπροστά και να υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο. Αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης και είναι κοινή λογική, είπε.

Ζήτησε γενναίες επενδύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας -«δεν νοείται στάβλος να μην έχει πάνελ ενεργειακά με ένα πρόγραμμα κυβερνητικό που θα κινητοδροτήσει»- και κάλεσε τους συναδέλφους του να πιάσουν το νήμα των καιρών, να συνεργαστούν. «Δεν πρέπει να πούμε ότι επειδή κάποιοι συνεταιρισμοί απέτυχαν δεν πρέπει να πάμε σε αυτό το βήμα» υπογράμμισε ο κ. Σατολιάς.

Να μην πέσει η τιμή στο γάλα

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της τιμής για το πρόβειο γάλα, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ να υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει επουδενί να πέσει».

«Δεν πρέπει να παίξουμε με τον κτηνοτρόφο γιατί όταν θα χρειαστούμε γάλα δεν θα βρούμε κτηνοτρόφο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μείνουν στα χωριά τα νέα παιδιά ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η κτηνοτροφική παραγωγή.

«Η τιμή πρέπει να μείνει εκεί που είναι γιατί το αντέχει η αγορά» τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός πως παρότι υπήρξε αύξηση 48% στην τιμή της φέτας, είχαμε πτώση αγοράς 3%-5% κι έχουμε και εξαγωγή στο συγκεκριμένο προϊόν που πάει καλά, όπως είπε.

Στήριξη νέων κτηνοτρόφων

Απαντώντας στην αγωνία που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στο πάνελ για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας από τη νέα γενιά, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση που πήρε ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. «για να έχουμε όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ξανά στο παιχνίδι μέσα, με 30.000 και 40.000 βοήθημα για το ξεκίνημα».

«Θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους σαν τον Βασίλη που σπούδασαν και συνειδητά έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη γη» είπε ο κ. Αυγενάκης απευθυνόμενος στον Βασίλη Ντίνα, προβατοτρόφο από το Μελισσοχώρι Μακεδονίας, ο οποίος ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι έπειτα από ένα πρώτο επαγγελματικό βήμα στην εστίαση.

Όπως ο ίδιος ο κ. Ντίνας εξηγούσε λίγο νωρίτερα, ξεκίνησε μέσα στην κρίση, ωστόσο κατάφερε να έχει πλέον μια βιολογική εκτροφή, μια μονάδα 250 ζώων. Αυτός είναι ένας καλός αριθμός για ένα άτομο που δραστηριοποιείται στον χώρο τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο και προς τη γενετική βελτίωση, ανέφερε, ενώ ζήτησε περισσότερους ελέγχους στη φέτα τόσο σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές όσο και στο ράφι.

«Να περάσει η καινοτομία στον στάβλο»

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή της η διευθύντρια Κόμβου Καινοτομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Βίκυ Κρυσταλλίδου ότι η παραγόμενη καινοτομία σε ό,τι αφορά την ελληνική κτηνοτροφία «δεν περνάει στην πράξη» και δεν έχουμε καταφέρει «να μεταφέρουμε την καινοτομία στον στάβλο», ο κ. Αυγενάκης παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα έχουμε δυο κόσμους -τον κόσμο της παραγωγής και τον κόσμο της καινοτομίας-, και η μεταξύ τους γέφυρα είναι μεγάλη και πολλές φορές ασύνδετη.

«Αυτή η απόσταση πρέπει να μικρύνει, δεν πρέπει να υπάρχει» σημείωσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν μπορούν να δίνονται χρήματα για ερευνητικά πρότζεκτ που δεν έχουν βρει πεδίο εφαρμογής. «Είναι υποχρέωσή μας κι όλων των εμπλεκομένων να τελειώνει το πάρτι απορρόφησης χρημάτων για ωραίες ερευνητικές πρωτοβουλίες που όμως δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει να καταλήξουν» σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας πως το υπουργείο συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ που σύντομα θα παρουσιαστεί.

Αναφορικά με το ζήτημα της καινοτομίας στην κτηνοτροφία, η κ. Κρυσταλλίδου σχολίασε ότι λείπει αυτός που θα τη «μεταφράσει» με γλώσσα απλοϊκή και θα τη μεταφέρει στον κτηνοτρόφο, ο οποίος μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει, όπως είπε, να κερδίσει. Κατά την ίδια, δε, οι άνθρωποι της κτηνοτροφίας έχουν τη βούληση να μάθουν να παράγουν σωστά, αλλά θα πρέπει να στηριχθούν με τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία.

Την ενότητα για τη ζώνη γάλακτος και τις επενδύσεις στην κτηνοτροφία συντόνισε ο Γιάννης Πανάγος, εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας Agrenda.

Η ημερίδα θα κλείσει με την απονομή του βραβείου Αγρότης της Χρονιάς, που είναι η ηθική επιβράβευση σύγχρονων επαγγελματιών, γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως επίσης και η ανάδειξη προσώπων, πρωτοβουλιών και καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.

Γιώργος Μαυρίδης
Γιώργος Μαυρίδης
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα