Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Χαρτογράφηση σπίλων και διαχείριση ακμής – Όσα πρέπει να ξέρετε για μια αποτελεσματική θεραπεία

Κοινοποίηση

Η χαρτογράφηση σπίλων και η θεραπεία ακμής είναι δύο σημαντικά θέματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι..

Παρακάτω θα εμβαθύνουμε περισσότερο στον τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης των δυο παθήσεων.

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλά κυρίως τους εφήβους. Προκαλείται από τη συσσώρευση λιπαρότητας νεκρών κυττάρων του δέρματος και βακτηρίων στους πόρους του δέρματος. Η ακμή μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, μαύρα στίγματα και ουλές.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ακμή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Μερικές κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Αλοιφές δερματικές που εφαρμόζονται στο δέρμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να σκοτώσουν τα βακτήρια.

Φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει  στη μείωση της παραγωγής ελαίου και της φλεγμονής.

Θεραπεία με λέιζερ που βοηθάει  στην αφαίρεση κηλίδων και ουλών.

Χημικό πίλινγκ που μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του δέρματος και στη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών από την  ακμή.

Χαρτογράφηση σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης των σπίλων, ένας δερματολόγος θα τραβήξει φωτογραφίες ολόκληρου του σώματός σας και θα σημειώσει τυχόν σπίλους που είναι ύποπτοι. Αυτές οι φωτογραφίες και τα σημάδια θα διατηρηθούν στο αρχείο έτσι ώστε ο δερματολόγος σας να μπορεί να παρακολουθεί τις κρεατοελιές σας με την πάροδο του χρόνου.

Εάν ο δερματολόγος σας εντοπίσει αλλαγές στους σπίλους σας, μπορεί να σας παραπέμψει σε δερματολόγο ή ογκολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Οφέλη της χαρτογράφησης σπίλων

Έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος είναι απαραίτητη για την επιτυχή θεραπεία. Η χαρτογράφηση σπίλων μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος, όταν είναι πιο θεραπεύσιμο. Επίσης εάν κάνετε τακτική χαρτογράφηση σπίλων, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο γνωρίζοντας ότι οι κρεατοελιές σας παρακολουθούνται από δερματολόγο.

Αποφυγή περιττών βιοψιών: Η χαρτογράφηση σπίλων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών βιοψιών. Εάν ο δερματολόγος σας εντοπίσει τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας, μπορεί να τις παρακολουθεί στενά χωρίς να χρειάζεται βιοψία. Επιπλέον η τακτική παρακολούθηση των σπίλων, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δερματικών προβλημάτων.

Πως μπορούμε να εξακριβώσουμε αν μια κρεατοελιά  είναι κακοήθης.

Το πρωτο πράγμα είναι να δούμε αν έχει αλλάξει χρώμα και μέγεθος.. Αν φαίνεται ύποπτη θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε μερικές μέρες για να δούμε αν η εμφάνιση της έχει επιδεινωθεί. Εάν δούμε οποιαδήποτε αλλαγή η ανωμαλία στην μορφολογία της θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα ένα δερματολόγο χειρουργό για να κάνει περαιτέρω διάγνωση και βιοψία.

Εδώ είναι που βοηθάει και η χαρτογράφηση σπίλων, αν υπάρχει πρόσφατη φωτογράφηση, από την οποία ο δερματολόγος ελέγχει τα δείγματα που έχει, προκειμένου να δει τις διαφορές και να προχωρήσει στη κατάλληλη θεραπεία.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα