Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Φωτιά στα σενάρια για ανασχηματισμό: Πληροφορίες για αλλαγές σε υπουργεία

Για «στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις» μιλούν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες για τις επικείμενες αλλαγές

Κοινοποίηση

«Φούντωσαν» οι πληροφορίες πως είναι θέμα ωρών ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, με στόχο να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Η ονοματολογία έχει πάρει… φωτιά και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν συγκεκριμένα υπουργεία με κοινωνικό αποτύπωμα. Η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στη μάχη της καθημερινότητας και ακριβώς αυτό το μήνυμα θα σταλεί με συγκεκριμένες αλλαγές σε πρόσωπα πιθανότατα σε πέντε ή έξι υπουργεία.

Η σχετική συζήτηση πυροδοτείται από έναν ακόμα παράγοντα: ο πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματίσει κάποια δραστηριότητα μέχρι την Παρασκευή οπότε και θα εγκαινιάσει την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περάσει τα Θεοφάνεια. Άρα φαίνεται πως είναι θέμα ωρών να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μετά την φωτιά που έχουν πάρει τα σενάρια, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πάντως πως «κανείς δεν συζητάει για ανασχηματισμό. Αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να κατευθυνθεί ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο  Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος και θεωρείται πιθανόν να αναλάβει χαρτοφυλάκιο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Γιατί επιταχύνεται ο ανασχηματισμός

Η επίσπευση των αποφάσεων γίνεται προκειμένου  η κυβέρνηση να έχει καθαρό ορίζοντα μπροστά για να ψηφίσει μια σειρά απο κρίσιμα νομοσχέδια. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο μήνα θα ψηφιστεί από την Βουλή το νομοσχέδια για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και θα ακολουθήσει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Επίσης αναζητείται το κατάλληλο timing για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.  Με βάση τις πληροφορίες θέμα κομματικής πειθαρχίας αναμένεται να μην τεθεί στους βουλευτές, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε  χαρακτηριστικά  πως «θα περιμένω να ακούσω την απόφαση του Πρωθυπουργού ως προς το τι θα γίνει και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια Κυβέρνηση – και έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες».

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα