Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ετοιμάζουν κοινό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ναυσιπλοΐας στο Δούναβη

Κοινοποίηση

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ετοιμάσει ένα κοινό πρόγραμμα για να βελτιώσουν τη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών. Το FAST Danube 2 Project, το οποίο είχε υποβληθεί νωρίτερα χθες για χρηματοδότηση στο Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility), προβλέπει την εφαρμογή μηχανολογικών μέτρων στο κοινό κομμάτι του ποταμού, τα οποία θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

«Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, έχουμε αναλάβει πραγματική δράση σε δύο σημαντικά προγράμματα με τη Ρουμανία, τα οποία αποτελούσαν για χρόνια ευσεβείς πόθους», υπογράμμισε στη διάρκεια της υπογραφής των εγγράφων ο υπουργός Μεταφορών Γκεόργκι Γκβοζντέικοφ. Όπως δήλωσε, χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση και το διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι δύο χώρες εργάζονται δραστήρια για να βελτιώσουν τη μεταφορική διασύνδεση στην περιφέρεια του Δούναβη. «Αυτή η επένδυση είναι σημαντική επειδή θα καταστήσει τον ποταμό πλεύσιμο 340 ημέρες το χρόνο, αντί των 280 που είναι τώρα, και αυτό είναι προς μεγάλο όφελος των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Γκβοζντέικοφ.

Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Ρουμανίας έχουν υποβάλει κοινή αίτηση στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον. Η ενδεικτική αξία του προγράμματος ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ, με έως 85% του ποσού να καλύπτεται από δάνειο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος αναμένονται τον Ιούλιο 2024.

Ο συντονιστής στη ρουμανική πλευρά είναι η Διοίκηση του Κάτω Δούναβη (Lower Danube River Administration) και στη βουλγαρική πλευρά ο εταίρος είναι η Εκτελεστική Υπηρεσία για την Εξερεύνηση και την Προστασία του Ποταμού Δούναβη (Executive Agency for Exploration and Maintenance of the Danube River).

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα