Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πώς να Αξιοποιήσετε τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα για την Ίδρυση και Ανάπτυξη της Επιχείρησής σας

Κοινοποίηση

Το κείμενο δημιουργήθηκε από την Σύμβουλο Επενδύσεων & Ανάπτυξης Αναστασία Μαρία Τρίχα.

Κάθε επιχειρηματίας αναζητά την ιδανική αφετηρία για την επιτυχία της επιχείρησής του. Τα επιδοτούμενα προγράμματα αναδεικνύονται ως ένας κρίσιμος παράγοντας στην διαδικασία αυτή, προσφέροντας μια πληθώρα ευκαιριών και πλεονεκτημάτων. Από την έναρξη μιας νέας επιχείρησης μέχρι την επέκταση μιας υφιστάμενης, η δυναμική των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την επιτυχία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Σήμερα μπορείτε να ανακαλύψετε τα προνόμια των επιδοτούμενων προγραμμάτων, που καλύπτουν βασικά κόστη εξοπλισμού και υποδομής, έως και προωθητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες υποστήριξης, επενδύσεις καινοτομίας και πολλά άλλα. Τα παραπάνω στοιχεία χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Πώς να Αξιοποιήσετε τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα για την Ίδρυση και Ανάπτυξη της Επιχείρησής σας

Οικονομική υποστήριξη: Τα επιδοτούμενα προγράμματα προσφέρουν πρόσβαση σε οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιχορηγήσεων, φορολογικών κινήτρων, επιδότηση leasing κ.α. Αυτή η υποστήριξη, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους εκκίνησης, στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ή στη διευκόλυνση των σχεδίων επέκτασης, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ανάπτυξη χωρίς να επωμιστούν την πλήρη οικονομική επιβάρυνση.

Μείωση κόστους: Οι επιδοτήσεις μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, προσφέροντας εκπτώσεις σε βασικούς πόρους όπως ενέργεια, πρώτες ύλες ή κόστος μίσθωσης ακινήτου. Ειδικότερα, η μείωση μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης και να την επιτρέψει να κατευθύνει τους πόρους της σε άλλους κρίσιμους τομείς.

Καινοτομία και Έρευνα: Ορισμένα επιδοτούμενα προγράμματα επικεντρώνονται στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας. Μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες ή να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την ενίσχυση της θέση τους στην αγορά, διαμορφώνοντας διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εκάστοτε επιχείρηση.

Κατάρτιση και Ανάπτυξη: Τα επιδοτούμενα προγράμματα ενδέχεται να ενισχύουν τις πρωτοβουλίες κατάρτισης ή την εκπαιδευτική υποστήριξη, για την ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι δυνατόν να αυξήσει την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνολική επιχειρηματική απόδοση των εργαζομένων.

Πώς να Αξιοποιήσετε τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα για την Ίδρυση και Ανάπτυξη της Επιχείρησής σας

Πρόσβαση στην αγορά: Ορισμένες φορές, οι επιδοτήσεις παρέχουν βοήθεια στις επιχειρήσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς. Μπορεί να προσφέρουν υποστήριξη για ενέργειες μάρκετινγκ, διαφήμισης, έρευνας αγοράς ή συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν το πελατολόγιο τους.

Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας: Υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα που ενισχύουν νέες θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση, εκπαίδευση ή άλλους πόρους σε επιχειρήσεις που επιλέγουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ή ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και τη στήριξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ανάπτυξη υποδομών: Τα επιδοτούμενα προγράμματα που επικεντρώνονται στις υποδομές, μπορούν να ωφελήσουν έμμεσα τις επιχειρήσεις βελτιώνοντας τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αποκτώντας νέα επαγγελματικά μεταφορικά μέσα λιγότερα κοστοβόρα, δίκτυα επικοινωνίας ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η αναβάθμιση των υποδομών, μπορεί να μειώσει τις υλικοτεχνικές βλάβες, το λειτουργικό κόστος και να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Πρωτοβουλίες αειφορίας: Οι επιδοτήσεις που στοχεύουν στην προώθηση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης, ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό το γεγονός, ενδέχεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους μέσω της ενεργειακής απόδοσης, της μείωσης των αποβλήτων και της πρόσβασης σε αγορές που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα.

Πρόσβαση σε τεχνογνωσία: Πολύ συχνά, τα επιδοτούμενα προγράμματα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς. Αυτή η πρόσβαση στην τεχνογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις των συστημάτων και των διαδικασιών ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα των παραπάνω μπορεί να είναι, η βελτίωση της απόδοσης, η αύξηση της παραγωγικότητας και η δημιουργία πιο αποτελεσματικών και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών διαδικασιών.

Η χρήση επιδοτούμενων προγραμμάτων επιτρέπει στην επιχείρησή σας όχι μόνο να εδραιώσει τη θέση της, αλλά και να ενισχύσει τις δραστηριότητές της, να προωθήσει την καινοτομία και να παραμείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο της.

Πώς να Αξιοποιήσετε τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα για την Ίδρυση και Ανάπτυξη της Επιχείρησής σας

Στην Ελλάδα, το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ΕΣΠΑ 2021 – 2027 (espa.gr), o Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ν.4887/2022 Γενικές Πληροφορίες – ependyseis.mindev.gov.gr, τα Νέα προγράμματα LEADER Αρχική | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014 – 2020 (agrotikianaptixi.gr) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 – Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (greece20.gov.gr) διαθέτουν και θα διαθέσουν κεφάλαια για να πραγματοποιήσετε τις επενδυτικές σας φιλοδοξίες.

Κάποια από τα προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει, αφορούν όλη την χώρα και μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε τις δυνατότητές τους είναι τα εξής:

«Ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ»

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων»

Μερικά από τα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, είναι τα εξής:

Για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της στρατηγικής RIS3» (Δράση ESO4.1.δ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027 (ΠεΠ ΑΜΘ 2021-2027). Έναρξη η 04/03/2024 και ώρα 09:00 και ημερομηνία λήξης η 14/05/2024 και ώρα 15:00.

«Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης» Έναρξη η 22/04/2024 και ώρα 09:00 και ημερομηνία λήξης η 06/06/2024 και ώρα 14:00.

Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας

«Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» του Προγράμματος «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2021 – 2027. Έναρξη η 22/01/2024 και ώρα 12:00 και  ημερομηνία λήξης η 22/05/2024 και ώρα 14:00.

Για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης

«Επιδότηση υφιστάμενων ΜΜΕ σε Δυτική Μακεδονία & Μεγαλόπολη»

«Επιδότηση για ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε Δυτική Μακεδονία & Μεγαλόπολη»

Για όλη την Ελληνική Επικράτεια αναμένονται τα εξής:

«Στήριξη παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα»

«Ερευνώ Καινοτομώ»

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»

« Νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου»

«Νέα Προγράμματα Leader 2023-2027»

Ποιες δαπάνες δεν καλύπτονται από τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα

Πώς να Αξιοποιήσετε τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα για την Ίδρυση και Ανάπτυξη της Επιχείρησής σας

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένα κόστη της επένδυσης, που ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων και τα οποία είναι:

1. Μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων παλαιών ή καινούργιων, ανεξάρτητα από την πιθανή προηγούμενη χρήση τους,

2. Αγορά γης,

3. Έργα συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού,

4. Έργα μη άμεσα, συνδεόμενα με την εκτέλεση της πράξης,

5. Έργα οδοποιίας εκτός των ορίων του οικοπέδου/γηπέδου εγκατάστασης της μονάδας,

6. Πάσης φύσεως έξοδα, εισφορές, φόροι, τέλη, δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, αποζημιώσεις, ασφάλιστρα υπέρ τρίτων,

7. Κεφάλαιο κίνησης και δαπάνες αναλωσίμων υλικών,

8. Μεταχειρισμένα οχήματα και εξοπλισμός,

9. Δαπάνες για απλή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού, παρόμοιας κατηγορίας, μεγέθους ή δυναμικότητας, ακόμη και όταν γίνεται με εγκατάσταση καινούργιου, εφόσον ο εξοπλισμός που αντικαθίσταται δεν έχει αποσβεστεί,

10. Επενδυτικές δαπάνες των υποβαλλόμενων αιτήσεων στήριξης, που χρηματοδοτούνται από άλλο επενδυτικό πρόγραμμα,

11. Δαπάνες αποξήλωσης,

Συνοψίζοντας, εάν έχετε κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο για το οποίο χρειάζεστε καθοδήγηση, μιλήστε με τον εξειδικευμένο σύμβουλο ανάπτυξης και επενδύσεων της ATLAS Consulting.

Η έγκαιρη προετοιμασία για τα επιδοτούμενα προγράμματα αναμενόμενης χρηματοδότησης σας βοηθά να αξιοποιήσετε εξαιρετικές ευκαιρίες για την επιχείρησή σας.

Ελάτε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία σας σήμερα, Καθώς τα κεφάλαια είναι προσβάσιμα για εσάς!

Επικοινωνήστε σήμερα με ένα σύμβουλό μας

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα