Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Θεοφάνια στην Ξάνθη – Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων

Κοινοποίηση

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Ξάνθη, το Σάββατο (06/01), με τον αγιασμό των υδάτων.

Οι εορταστικές, θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και κορυφώθηκαν το μεσημέρι στο Πόρτο Λάγος.

Στη Γενισέα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί έγινε ο αγιασμός των υδάτων, ενώ ακολούθησε λίγο μετά τις 11:00 ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στον Κόσυνθο ποταμό, στην πόλη της Ξάνθης από τον Μητροπολίτη.

Ο ίδιος, στον λόγο του, έκανε μνεία στο μήνυμα της ημέρας τονίζοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή ενώ αναφέρθηκε και στους συμβολισμούς της ρίψης του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων.

«Η σημερινή γιορτή των Θεοφανίων λέγεται και γιορτή των Φώτων και μας καλεί η εκκλησία να γίνουμε παιδιά του φωτός, όχι παιδιά του σκότους. Βέβαια, αν κανείς ρίξει μια ματιά σε όλο τον πλανήτη θα διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι δρόμοι και οι πλατείες, ειδικά αυτές τις ημέρες, στολισμένοι και φωτισμένοι, αλλά στο βάθος με αυτά που συμβαίνουν, υπάρχει σκοτάδι. Σήμερα λοιπόν είναι μια ημέρα να γίνει αφετηρία να λάμψει το φως Του Χριστού στις καρδιές μας, στην κοινωνία μας, στον κόσμο μας ολόκληρο. Γιατί Εκείνος ήρθε να φέρει στον κόσμο σαν δώρα, την ειρήνη και την αγάπη. Την αγάπη στον κάθε άνθρωπο αλλά και την αγάπη στη δημιουργία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

Θεοφάνεια - Λιμάνι Αβδήρων 2024

Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων, όπου μάλιστα υπήρξε φέτος μεγάλη κοσμοσυρροή με τους πολίτες να κατακλύζουν την περιοχή προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν στο Πόρτο Λάγος, το οποίο επίσης «βούλιαξε» από κόσμο.

Αγιασμοί των υδάτων πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ξάνθη, σε γέφυρες, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.

Γιώργος Μαυρίδης
Γιώργος Μαυρίδης
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα