Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ξάνθη: Ζητείται επειγόντως λύση για τα αδέσποτα στη χωματερή

Τι είπαν στον Talk Radio 98,9 η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΣ και η πρόεδρος φιλοζωικής

Κοινοποίηση

Τραγικές εικόνες στο χώρο του πρώην κυνοτροφείου της Ξάνθης από εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά που αναζητούν τροφή, με την Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, πρόεδρο της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης» να προειδοποιεί μέσω του Talk Radio 98,9 και την Άννα Σταματιάδου για υγειονομική βόμβα αλλά και για τον κίνδυνο επίθεσης σε ανθρώπους.

Πάνω από 500 σκύλοι – φαντάσματα αργοπεθαίνουν στην παλιά χωματερή Ξάνθης δίπλα σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης με το μπαλάκι της ευθύνης για το πρόβλημα να πετιέται από τον έναν δήμο στον άλλο και στην περιφέρεια, όπως καταγγέλλουν φιλόζωοι.

Τα ζώα αυτά αναπαράγονται σε άθλιες συνθήκες, δεν βρίσκουν τροφή, τρώνε πτώματα άλλων ζώων και είναι σε τραγική κατάσταση, φιλόζωοι της περιοχής φοβούνται επίθεση σε ανθρώπους λόγω πείνας των ζώων και κρούουν τον κώδωνα του. Όπως λένε, όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, ο δήμος Ξάνθης ζήτησε βοήθεια προεκλογικά για να αντιμετωπιστεί το θέμα από φιλόζωους, υπεγράφη μια σύμβαση αρχικά για 150 ζώα εν τω μεταξύ και τα σωματεία προσπάθησαν και με δικούς τους πόρους να φροντίσουν τα αδέσποτα, τα χρήματα όμως δεν φτάνουν για τις ανάγκες τόσων ζώων.

«Από τον Σεπτέμβριο πάγωσαν όλα από τη μεριά του δήμου Ξάνθης, αρνείται να αναλάβει την φροντίδα των ζώων παραπέμποντας μας στον Δήμο Τοπείρου. Οι φιλόζωοι έχουν στείλει επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και στους παραπάνω δήμους ζητώντας να βρεθεί λύση αλλά μέχρι τώρα τίποτα» υπογραμμίζει η κ. Ζαφειριάδου.

Στον αντίποδα η ειδική γραμματέας ζώων συντροφιάς του ΥΠΕΣΜαριάνθη Δημοπούλου, η οποία μίλησε στον Talk Radio 98.9 και τους Αγγελική Λάζου και Μιχάλη Πολυδώρου, τόνισε πως «δεν είναι χωματερή αλλά κέντρο ανακυκλώσιμων υλικών στο παρελθόν μετέβαιναν εκεί τα ζώα γιατί πεινούσαν, αμέσως μετά την ενημέρωση μας υπήρξε συνεργασία του σωματείου φιλόζωων με την ανώνυμη εταιρεία ανακυκλώσιμων και με τους Δήμους, έγινε η πρώτη σύμβαση για 150 ζώα και δόθηκαν 30.000 ευρώ για τη διαχείριση τους (στειρώσεις, εμβολιασμοί, τσιπάρισμα , εξετάσεις αίματος) και φυσικά τα ζώα δεν έμειναν ούτε λεπτό χωρίς τροφή» ξεκαθάρισε .

Παραδέχτηκε πως ο αριθμός των αδέσποτων είναι μεγάλος ενώ όλα τους είναι φοβισμένα και δεν πιάνονται εύκολα , με τη γραμματέα πάντως να επισημαίνει πως τις προσπάθειες για τη διαχείριση των ζώων συνέδραμαν και δυο βρετανικοί οργανισμοί καθώς λόγω και της εκλογικής διαδικασίας υπήρξε ένα κενό στη διοίκηση του Δήμου.

Η κ. Δημοπούλου τόνισε πως ο Δήμος Ξάνθης , δεν εξαιρείται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως αυτές απορρέουν από το νόμο του 2020 ωστόσο πολλά πράγματα δεν έγιναν στο παρελθόν «οι επιχορηγήσεις που δεν προβλέπονταν για του Δήμους, η μη συγκρότηση εποπτικού φορέα και η αναλγησία των Δήμων, συνέτειναν στο να μην μπορούν να λυθούν τα ζητήματα των αδέσποτων» σημείωσε η κ. Δημοπούλου, που πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξη καθώς όπως είπε πλέον «οι Δήμοι επισκέπτονται το υπουργείο και ζητούν να συνεργαστούν, κάτι που συμβαίνει ήδηκαι με τις φιλοζωικές» δήλωσε.

Τέλος η ειδική γραμματέας για τα ζώα συντροφιάς , είπε πως αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί λύση για τα αδέσποτα της Ξάνθης οπότε και θα παρατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο που θα οδηγήσει σε αυτή.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα