Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης και η θρακιώτικη λύρα

Κοινοποίηση

Ο Gustav Mahle, Αυστριακός συνθέτης συνθέτης είχε πει κάποτε: “Η παράδοση δεν είναι για να διατηρήσει τις στάχτες αλλά για να μεταδώσει τη φλόγα”. Η θρακιώτικη λύρα με αυτό το ιδιαίτερο θλιμμένο ηχόχρωμα είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τις κοινωνικές συνάξεις των κοινοτήτων του χωριού, της πόλης. Και όμως βρέθηκαν άνθρωποι της νέας γενιάς να την ξεθάψουν και να την προσφέρουν ξανά απλόχερα. ..φλογίζοντας την παραδοσιακή μουσική. Ένας από αυτούς είναι ο ξανθιώτης Αλέξανδρος Κοκκαλίδης μουσικός και μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής Θρήικιος Ήχος.

Ο Αλέξανδρος αποτύπωσε την εδώ και δεκαεπέντε χρόνια ενασχόληση του με τη θρακιώτικη λύρα σ ένα πολύτιμο βιβλίο οδηγό για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτό το άλλοτε ξεχασμένο όργανο της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Στην παρουσίαση του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, όπου ο Αλέξανδρος μαθήτευσε δίπλα σε έναν σπουδαίο δάσκαλο τον Κυριάκο Γκουβέντα, δόθηκαν με πολύ ανθρώπινο και ουσιαστικό τρόπο οι αδρές γραμμές που περικλείουν τη θρακιώτικη λύρα. Την εκδήλωση άνοιξε η αεικίνητη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κυρία Πέπη Σταντζιου μιλώντας με συγκίνηση για τη μουσική πορεία του Αλέξανδρου που άνθισε και μέσα στο Λύκειο Ελληνίδων.

Ο Γιάννης Κατσούλης ( μουσικολόγος) επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη η παραδοσιακή μουσική να πατήσει στα δικά της σύγχρονα μονοπάτια χωρίς να είναι μια ρέπλικα αναβίωσης του παρελθόντος. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κύριος Λευτέρης Παύλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Λαϊκής μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων) έδωσε το δικό του βιωματικό στίγμα της σύνδεσης με ένα όργανο που συνόδευε τη χαρμολύπη των θρακιώτικων κοινοτήτων είτε στην αλησμόνητη πατρίδα είτε στους νέους τόπους όπου ρίζωσαν οι Ανατολικό Θρακιώτες πρόσφυγες. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τραγούδια από τους εξαιρετικούς μουσικούς της βραδιάς: τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη (λύρα), τον Γιάννη Κατσούλη (λαούτο), τον κύριο Λευτέρη Παύλου( λύρα) και τον Γιώργο Παπαδόπουλο (νταούλι).

Το βιβλίο εισάγει χωρίς περιττά φτιασίδια, αλλά με στοχευμένες «δοξαριές» και απλότητα (ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει και τον ίδιο τον Αλέξανδρο ως άνθρωπο) τον αναγνώστη στον κόσμο της θρακιώτικης λύρας: ιστορία, κατασκευή (ο Αλέξανδρος είναι και μεταξύ άλλων και μάστορας στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας), μέθοδος και συλλογή πολύ σημαντικών τραγουδιών που ο Αλέξανδρος συλλέγει με πολύ μεγάλη επιμονή και μεράκι για να τα αποδώσει στην κοινότητα και στους ανθρώπους που θέλουν να συνδεθούν είτε με τη ρίζα τους είτε να ανακαλύψουν τη μυσταγωγία της θρακιώτικης μουσικής.

Το Πρόγραμμα Δράσεων Ιστορίας Μνήμης και Πολιτισμού εύχεται στον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και να φλογίσει τις καρδιές των ανθρώπων που αγαπάνε τη μουσική μας παράδοση όχι απλώς ως θέαμα και εκτόνωση αλλά ως βαθύτερη ανάγκη σύνδεσης με τη ρίζα και ό,τι αυτή κουβαλάει. Να ζήσει η Θρακιά μας με τα άξια παιδιά της.

Πρόγραμμα Δράσεων Ιστορίας Μνήμης και Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα