Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σε εξέλιξη τα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες εκτάσεις του Έβρου

Κοινοποίηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων σε περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα στις πληγείσες περιοχές του Έβρου έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και εγκρίθηκαν στο σύνολό τους οι μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων για τις παρακάτω (ανά Δασαρχείο):

Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης: Παλαγίας, Άβαντα, καμένη περιοχή επαρχιακού δρόμου Κίρκης – Αλεξανδρούπολης, τμήματα 52-62 του Νοτίου Δασικού Συμπλέγματος, καμένη περιοχή επαρχιακού δρόμου Κίρκης – Αλεξανδρούπολης, τμήματα 43-44-45 του Νοτίου Δασικού Συμπλέγματος, Μεσημβρίας, Πεύκων, Λουτρών-Αετοχωρίου, Ατάρνης, Συκορράχης, ρέμα «Φουντουκλή» και καμένη περιοχή αναδασώσεων «Δερβένι».

Δασαρχείο Σουφλίου: «Ύψωμα Καμίνια» (χώρος αναψυχής Κατρατζίδων, Τσιλίκη Μύλος) Δήμου Σουφλίου, ρέμα Λυγαριά, περιοχή «Χαμηλό» (Μικρός πυρήνας), «Καμηλοπόταμος», δασική θέση «Κακομάνδρι» (Ντιστιμπάκι), Καζάνι ρέμα, καμένη περιοχή Λευκίμης-Φράγμα Προβατώνα Δήμου Σουφλίου και Μαυρόρεμα (Καράντερε).

Από τις 9.10.2023 άρχισε η κατασκευή των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών έργων πάνω από τα χωριά Παλαγία και Άβαντας, στις Λεκάνες Απορροής Ι και ΙΙ, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές. Τα έργα έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί. Εκτελέσθηκαν από υλοτόμους των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών Σιδηροχωρίου και Πετρολόφου. Έχουν προϋπολογισμό 335.000 ευρώ και Ανάδοχο την ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

Στις 29.9.2023 ορίστηκε Ανάδοχος Αποκατάστασης η εταιρεία NOVA για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή «Ύψωμα Καμίνια». Και αυτά τα έργα, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τα μέλη Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Χρυσομηλιάς Τρικάλων.

Αξίζει να επισημανθεί πως έχει προβλεφθεί η χρησιμοποίηση της ξυλείας πρώτα για τα αντιδιαβρωτικά έργα και στη συνέχεια για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων και για άλλες χρήσεις (τεχνική ξυλεία, θρυμματισμός για παραγωγή βιομάζας κ.λπ.). Με χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εκτελούνται τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή Σουφλίου, προϋπολογισμού 1.243.127,58 ευρώ, έχοντας ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος Μαρτίου.

Επίσης με χρηματοδότηση από το ΤΑΑ συμβασιοποιήθηκαν, ήδη, τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 8.285.308,76 ευρώ, με προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης το τέλος Απριλίου. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για υδρονομικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις ορεινές κοίτες χειμάρρων. Γι’ αυτό το σκοπό έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Δασών Έβρου ολιστική αναγνωριστική μελέτη εκτίμησης φυσικών κινδύνων ορεινών λεκανών απορροής μετά την πυρκαγιά στην καμένη περιοχή της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας.

Σκοπός είναι η διερεύνηση και η ταξινόμηση των λεκανών απορροής της καμένης έκτασης, όσον αφορά στον βαθμό επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να ακολουθήσει ο προγραμματισμός για τη μελέτη και κατασκευή των έργων ορεινής υδρονομίας σε αυτές. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός γι’ αυτά τα έργα ανέρχεται σε 49.321.333,84 ευρώ.

Τέλος, εκπονείται μελέτη από τη WWF με σκοπό την ολιστική προσέγγιση των περιοχών για τεχνητή αναδάσωση προς αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Στους βασικότερους άξονες αυτής συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή του συνόλου των καμένων εκτάσεων, με προσδιορισμό των τμημάτων των συστάδων που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, η αποτύπωση των περιοχών που έχουν πληγεί από επανειλημμένα περιστατικά, η αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων με αναδασωτικές εργασίες, καθώς και η αποτύπωση συστάδων για την εκτέλεση σποροσυλλογής.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα