Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τύποι και υλικά για θερμομόνωση ταράτσας

Κοινοποίηση

Το 2024 θα συναντήσουμε μεγάλη γκάμα εφαρμογών θερμομονώσεων ταρατσών όπως και πληθώρα μονωτικών υλικών στην ελληνική αγορά.

Οι εφαρμογές που θα αναλύσουμε περιλαμβάνουν ελαφριά μόνωση ταράτσας που δεν περιέχει κονιάματα και προσφέρεται για μερική επισκεψιμότητα, μόνωση με αφρομπετόν και τσιμεντοκονία, πολυουρεθάνη, θερμομόνωση με περλίτη.

Ελαφριά μόνωση με εξ. πολυστεριν
Ελαφριά μόνωση με εξ. πολυστεριν

Ελαφριά μόνωση ταράτσας

Στην ελαφριά μόνωση ταράτσας που το βάρος δεν ξεπερνά τα 10 kg είναι τετραγωνικό,  απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κλίσεις στο υπόστρωμα. Αυτού του είδους οι εφαρμογές περιλαμβάνουν συνήθως εξηλασμένη πολυστερίνη σε πάχος από 5 έως 10 εκατοστά, μηχανική στήριξη με βύσματα, κόλλα και πλέγμα για αύξηση της στατικότητας του συστήματος (και αποφυγή καύσης των υλικών με τις μεμβράνες που θα επικολληθούν στην φάση της στεγάνωσης και απαιτούν χρήση φλόγας).

Στα περισσότερα συστήματα η σφράγιση γίνεται με ασφαλτόπανο 6kg / 1τ.μ. και κάποιο λευκό αντανακλαστικό. Δεν είναι για βαριά χρήση με καρέκλες και τραπέζια αλλά μόνο για μερική επισκεψιμότητα.

Θερμομόνωση με γραφιτούχο xps dow
Θερμομόνωση με γραφιτούχο xps dow

Μόνωση με αφρομπετόν

Η μόνωση με αφρομπετόν ή αλλιώς συμβατική μόνωση ταράτσας, οπως συνηθιζεται, περιλαμβάνει φράγμα υδρατμών, εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη (xps eps), γραφιτούχα πολυστερίνη, πετροβάμβακα κ.α θερμομονωτικά υλικά.

Στη συνέχεια γίνεται η επίστρωση του αφρομπετού ώστε να εσωκλείσει τα μονωτικά φύλλα και να δώσει κλίσεις στην ταράτσα για την απορροή των νερών προς τις υδρορροές.

Το βάρος του ελαφρομπετού είναι περίπου από 25 έως 40 κιλά ανα τετραγωνικό μέτρο και έχει μέσο όρο πάχους τα 8εκ.

Η μόνη σφράγιση και στεγανοποίηση που μπορεί να ακολουθήσει μία επιφάνεια αφρομπετού είναι το ασφαλτόπανο. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να επιστρωθεί τσιμεντοκονίαμα πάνω στην επιφάνεια να μπορέσει να γίνει άλλου τύπους στεγάνωση ακόμα και με επαλειφόμενα υλικά.

Είναι μία χαμηλού φορτίου θερμομόνωση ταράτσας και προσφέρεται ιδανικά για παλαιά κτίσματα υπάρχει πρόβλημα με την στατικότητα. Η χρήση της περιορίζεται μόνο σε μερική επισκεψιμότητα

Τσιμεντοκονία με επαλειφόμενο hyperdesmo
Τσιμεντοκονία με επαλειφόμενο hyperdesmo

Μόνωση ταράτσας με τσιμεντοκονία

Είναι και αυτός ένας τύπος συμβατικής μόνωσης με λίγο μεγαλύτερο φορτίο από το αφρομπετόν.  Το θερμομονωτικό υλικό που επιλέγεται πρέπει να έχει μεγαλύτερες αντοχές σε θλίψη και πίεση ώστε να μην παρουσιάσει καθίζηση η μόνωση. Τέτοια υλικά είναι συνήθως το eps 200 και άνω αλλά και η εξηλασμένη πολυστερίνη δωμάτων.

Πάνω στο μονωτικό υλικό επιστρώνεται η τσιμεντοκονία ώστε να δοθούν κλίσεις στην ταράτσα. Το βάρος της είναι περίπου στα 100 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και έχει μέσο όρο πάχους τα 7 cm. Η στεγανοποίηση που ακολουθεί  την τσιμεντοκονία μπορεί να περιλαμβάνει  οποιοδήποτε στεγανωτικό υλικό χωρίς περιορισμούς. Χαρακτηρίζεται ιδανική ακόμα και για επαλειφόμενα ή τσιμεντοειδή υλικά. Προσφέρεται επίσης για επικόλληση πλακιδίων εφόσον όμως στεγανοποιηθεί με υαλουφάσματα και μεμβράνες αποσύμπλεξης. Συνήθως δημιουργούνται αρμοί διαστολής στην κονία ανα 35 τ.μ. για την αποφυγή ρηγμάτωσης.

Θερμομόνωση με περλομπετόν

Είναι παρόμοια εφαρμογή με την συμβατική μόνωση του αφρομπετού με μόνη διαφορά την προσθήκη του περλίτη στο τσιμέντο. Ο περλίτης είναι ένα ηφαιστειογενές θερμομονωτικό υλικό με άριστες ιδιότητες και στα απαιτούμενα πάχη διαθέτει πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ Αλλά και δείκτη θερμικής αντίστασης r.

Ασφαλτόπανα σε θερμομόνωση
Ασφαλτόπανα σε θερμομόνωση

Θερμομόνωση με πολυουρεθάνη

Είναι ένα παλαιού τύπου θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από κάποιες εταιρείες. Η διογκωμένη ψεκαστή πολυουρεθάνη δεν θα δώσει την ίδια θερμομονωτικότητα σε όλο το σύστημα της μόνωσης. Θα υπάρξουν σημεία με 4εκ. πάχος και άλλα με 5εκ από την ακαθόριστη διόγκωση της. Αυτό δεν μας δίνει μία σαφή εικόνα το λ και το r της θερμομόνωσης στο σύνολο. Τα πάχη πολυουρεθάνης που συναντάμε σε ελληνικές μονώσεις δεν ξεπερνούν τα 5εκ. οπότε δεν θα λέγαμε ότι μπορούν να σταθούν ισάξια με τις πλάκες σταθερών διαστάσεων μηδαμινής απορροφητικότητας υδρατμών xps της Dow, της Fibran και της ESHA.

(Δείτε εδώ περισσότερες μονώσεις στην Monotica)

Iδανική θερμομόνωση ταράτσας που αντέχει στον χρόνο

Από τα παραπάνω υλικά και εφαρμογές, και βάσει την εμπειρία μας, καταλήγουμε στο ότι η ιδανική εφαρμογή για θερμομόνωση ταράτσας περιλαμβάνει τα εξής υλικά:

1.XPS Εξηλασμένη γραφιτούχα πολυστερίνη μεγάλης πυκνότητας (dow, fibran, tiktas, marsipus)

2.Τσιμεντοκονίαμα ή μπετόν για κλίσεις

3.Ασφαλτική υβριδική μεμβράνη sbs – app (με δευτερη στρώση app)_

4.Αντανακλαστικό λευκό υλικό

Ζητήστε προσφορά και εκτίμηση για την ταράτσα σας

Μονώσεις Monotica

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 12242

τηλ 2102381855

www.monoseis-monotica.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα