Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντίδραση Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης στα απογευματινά χειρουργεία

Κοινοποίηση

Για τα απογευματινά χειρουργεία και την αντίδραση των συλλόγων μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. Όπως ενημέρωσε, οι σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπέγραψαν σχετικό δελτίο τύπου θέλοντας να δείξουν την αντίθεση σε αυτή τη «θεατρική παράσταση» που δόθηκε με την επίσημη έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Εξαθλίωση της δημόσιας υγείας

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ιατρικού τομέα και της εξαθλίωσης της δημόσιας υγείας έθιξε ο πρόεδρος: «Ξεκάθαρα έχει επέλθει πια η ιδιωτικοποίηση και εγώ αναρωτιέμαι στο εξής που αναρωτιόμαστε και όλοι εμείς: αυτή τη στιγμή όταν ο ελληνικός λαός πληρώνει με δύο τρόπους την υγεία, πρώτον μέσω της φορολογίας του και μέσω των εισφορών του στον ΕΦΚΑ. Τί εισπράττει ο Ελληνικός λαός;

Ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να παρέχει ένα δωρεάν σύστημα υγείας και αναγκάζεται να το ομολογήσει» δήλωσε εμφατικά αναφερόμενος στο παράδειγμα όπου ο ασθενής, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό υγείας, αλλά και τους διοικητές των Νοσοκομείων, για να παραδεχτεί ο υπουργός ότι ήταν 3 χρόνια σε λίστα χειρουργείων ενώ χρειαζόταν αρθροπλαστική στο πόδι. «Και έπρεπε να έρθουν τα απογευματινά χειρουργεία για να πληρώσει για να χειρουργηθεί: αυτή είναι η ποιότητα της υγείας που προσφέρουμε στον Ελληνικό λαό».

Συνέχισε θίγοντας το ζήτημα των εξευτελιστικών συνθηκών υπό των οποίων δουλεύουν οι ιατροί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μισθούς τους: «Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ είναι εξευτελιστικοί. Προσβάλλουν και το ιατρικό λειτούργημα και τη χώρα μας. Το ότι δεν βρίσκουν ιατρούς και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν χειρουργικές κλίνες σε μεγάλα Νοσοκομεία στην Ελλάδα, οι οποίες είναι επανδρωμένες τεχνολογικά, δεν έχουμε προσωπικό κυρίως, γιατί οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές. Γιατί ο γιατρός να έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα όταν την ίδια στιγμή παίρνει τεράστιες αμοιβές στην Γερμανία την Αυστρία ή την Αγγλία;», περιέγραψε ο πρόεδρος.

«Το ιατρικό επάγγελμα δυστυχώς θέλει τεράστιους κόπους και θυσίες. Άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη το έχουν αναγνωρίσει ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει τους χαμηλότερους μισθούς, χάνει τα παιδιά της και κανένας δεν πάει να δουλέψει στο δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε.

«Ποιος ιατρός ο οποίος μπορεί να πληρώνεται το απόγευμα θα χειρουργεί το πρωί;»

Ο πρόεδρος περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους τα απογευματινά χειρουργεία διχάζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Θέλω να αναλογιστείτε ποιος ιατρός, ο οποίος μπορεί να πληρώνεται το απόγευμα, θα χειρουργεί το πρωί; Και θέλω να αντιληφθείτε το πόσο βαρύ ψυχικό στρες πέρα από το σωματικό μπορεί μια εγχείρηση να προκαλέσει σε ένα ιατρό και πόσο μπορεί αυτό το πράγμα να επαναλαμβάνεται χωρίς λάθη.

Οι άνθρωποι που θα χειρουργηθούν το πρωί χωρίς αμοιβή θα χειρουργηθούν πιθανότητα από γιατρούς που δεν θα είναι επιλογή κάποιου να τους χειρουργήσουν το απόγευμα. Εκεί θα φτάσουμε, στο να διαχωρίσουμε τους ιατρούς σε καλούς και κακούς, σε αυτούς που έχουν και δεν έχουν απογευματινά χειρουργεία και να διαιρέσουμε το ΕΣΥ πάρα πολύ και να προκαλέσουμε κι άλλα προβλήματα», περιέγραψε.

Ανέλυσε περαιτέρω το ζήτημα αναλύοντας το παράλογο της αμοιβής των απογευματινών χειρουργείων, δεδομένου ότι δημιουργείται τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά: «Είναι τελείως παράλογο όταν το ίδιο το Υπουργείο αξιολογεί την αμοιβή ενός χειρουργού αν κάνει από ένα απογευματινό χειρουργείο την ημέρα 20.000 μηνιαίως και στο ΕΣΥ παίρνει ούτε το 1/5 αυτού του μισθού για τα ίδια χειρουργεία».

Αίτημα για ισχυρό ΕΣΥ

«Οι ιατρικοί σύλλογοι λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ΕΣΥ το οποίο να απασχολεί για τους πλήρεις και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ούτε σε επίπεδο ιατρείων ούτε σε επίπεδο χειρουργείων. Και δίπλα μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά και συνεργατικά ένας ιδιωτικός τομέας. Οι δύο αυτοί φορείς της υγείας δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση.

Ο γιατρός που επιλέγει να υπηρετεί το ΕΣΥ θα είναι ένας γιατρός του κρατικού τομέα ο οποίος θα έχει το μισθό του που πρέπει να είναι πολύ αξιοπρεπής για να μην καταλήγει σε άλλους τρόπους για να αυξήσει το εισόδημα του και από κει και πέρα όποιος ιατρός τον ενδιαφέρει να ασκεί μια ιατρική με ιδιωτικά κριτήρια πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα», ανέλυσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Έκλεισε περιγράφοντας την απόλυτη εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, ισχυριζόμενος πως πλέον δεν υπάρχει και ότι πλέον αποτελεί «μύθο». «Ένα κράτος που δεν φροντίζει την υγεία των πολιτών του και άρα τη ζωή τους δεν ξέρω που βαδίζει», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα