Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έχετε ξηρό δέρμα; Αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να φταίνε

Κοινοποίηση

Το κρύο και ο ψυχρός αέρας μπορούν πραγματικά να επιβαρύνουν το δέρμα σας. Μερικές φορές, οι ενυδατικές κρέμες δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν θέματα όπως ο κνησμός και η ξηρότητα. «Το κρύο σε εξωτερικούς χώρους και η ζέστη σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να τραβήξουν την υγρασία από το δέρμα σας, προκαλώντας αφυδάτωση», εξηγεί η δερματολόγος Dr. Whitney Bowe. Και αν το δέρμα σας είναι ήδη ξηρό, μπορεί να είστε ακόμη πιο ευάλωτοι στην αφυδάτωση του δέρματος.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι είστε ενυδατωμένοι από μέσα προς τα έξω, ξεκινώντας από τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε. Ειδικοί μίλησαν στο Huffington Post για τα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα σας αλλά και για εκείνα που μπορούν να το βοηθήσουν να παραμείνει ενυδατωμένο.

Πώς θα καταλάβετε ότι το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο;

«Το αφυδατωμένο δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ξεφλουδίζει και φαίνεται θαμπό», εξήγησε η Dr. Bowe. Αντιθέτως, «το ενυδατωμένο δέρμα είναι λείο, ελαστικό και αντανακλά το φως ομοιόμορφα, άρα χαρίζει λάμψη».

Αν θέλετε το δέρμα σας να είναι πάντα υγιές, τότε είναι απαραίτητο να το διατηρήσετε ενυδατωμένο. Ένας από τους τρόπους για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας είναι «από μέσα προς τα έξω», δήλωσε η διαιτολόγος Sue-Ellen Anderson-Haynes.

Τρόφιμα και ποτά που αφυδατώνουν το δέρμα σας

Καφεΐνη

Ποτά όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά έχουν καφεΐνη. Οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης (περίπου 400 χιλιοστόγραμμα ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) δεν συνδέονται συνήθως με αφυδάτωση, επειδή το νερό σε αυτά συχνά αντισταθμίζει τις αφυδατωτικές επιδράσεις. Αλλά αν καταναλώνετε καφεΐνη αργότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Sleep Medicine» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης ακόμα και έξι ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να τον διαταράξει.

«Ο κακός ύπνος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του δέρματος», δήλωσε η Dr. Bowe. «Μία μόνο νύχτα κακού ύπνου μπορεί να φανεί στο δέρμα. Θα παρατηρήσετε μειωμένη ενυδάτωση, γήρανση και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια».

Το συμπέρασμα; Το δέρμα μας ανανεώνεται και επουλώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για την ενυδάτωση και τη συνολική του υγεία. Έτσι, αν πρόκειται να πιείτε καφεΐνη, είναι καλύτερο να την καταναλώνετε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και σας κάνει να χάνετε νερό, ουρώντας περισσότερο. Οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να συμβάλουν στη συνολική αφυδάτωση, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης του δέρματος. «Η κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί επίσης τα φυσικά αντιοξειδωτικά σας, καθιστώντας το δέρμα σας πιο ευάλωτο σε παράγοντες όπως η ρύπανση και οι υπεριώδεις ακτίνες», εξηγεί η Bowe. Και, όπως και η καφεΐνη, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Η Bowe δήλωσε ότι αρκετοί από τους ασθενείς της που έχουν μειώσει το αλκοόλ ή το έχουν βγάλει από τη διατροφή τους έχουν δει βελτίωση στην ενυδάτωση, τη λάμψη και τη φωτεινότητα του δέρματός τους.

Νάτριο

«Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να κάνει το σώμα σας να τραβήξει νερό από τα κύτταρά του και να οδηγήσει σε αφυδάτωση», δήλωσε η Anderson-Haynes. Οι περισσότεροι έχουν πολύ νάτριο στη διατροφή τους. Ενώ η συνιστώμενη ποσότητα νατρίου ανά ημέρα είναι μικρότερη από 2.300 χιλιοστόγραμμα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), οι περισσότεροι καταναλώνουν περισσότερο.

Υψηλές ποσότητες νατρίου βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα, όπως κονσέρβες, σάντουιτς, καθώς και σε σάλτσες σόγιας ή ντομάτας. Το να προσέχετε πόσο αλάτι καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στην ελαστικότητα του δέρματός σας.

Πρόσθετα σάκχαρα

«Τρώμε πολλά πρόσθετα σάκχαρα. Είναι παντού», υποστηρίζει η Anderson-Haynes. Αν το παρακάνετε, «καταστρέφετε τη διαδικασία με την οποία το σώμα σας παράγει το κολλαγόνο του», σύμφωνα με την ίδια. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα και την υγεία του δέρματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα και οι άνδρες μέχρι 9 κουταλάκια του γλυκού. Αλλά μόνο ένα αναψυκτικό περιέχει περισσότερα από 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Η Anderson-Haynes συνιστά να γνωρίζετε πόση ζάχαρη καταναλώνετε σε ποτά όπως τα αναψυκτικά, τα τσάγια, οι καφέδες και τα ενεργειακά ποτά, προτείνοντας να τα αντικαθιστάτε με νερό και φρούτα (που έχουν φυσικά σάκχαρα), όταν είναι δυνατόν.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα όπου μπορεί να κρύβονται πρόσθετα σάκχαρα, όπως επιδόρπια, βούτυρα από ξηρούς καρπούς, σάλτσες ντομάτας, μπάρες διατροφής, δημητριακά και ψωμί.

Η Anderson-Haynes συμβουλεύει: «Προσέξτε τις διαφορετικές λέξεις για τη ζάχαρη που μπορεί να εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων, όπως δεξτρόζη, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μαλτόζη, νέκταρ αγαύης, σακχαρόζη και ζάχαρη τεύτλων».

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά (όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια και τα ντόνατς) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα μας, επειδή προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να συνδέεται με την αφυδάτωση. «Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και κνησμό και να σχετίζεται με φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος», δήλωσε η Anderson-Haynes. Ως εναλλακτική λύση στο τηγάνισμα, η ίδια συνιστά το ψήσιμο των τροφίμων ή τη χρήση φριτέζας αέρα.

Πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο; «Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε νερό»

«Ό,τι βάζετε στο δέρμα σας και ό,τι πίνετε και τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι και τα δύο σημαντικά για τη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης του δέρματος», εξήγησε η Dr. Bowe. Πέρα από το να πίνετε νερό, η ίδια τονίζει πως είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως σπανάκι, αγγούρια, μούρα, πεπόνια και πιπεριές. «Το νερό παγιδεύεται μέσα στα κύτταρα της τροφής και απελευθερώνεται αργά κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας. Είναι μια ωραία πηγή ενυδάτωσης», είπε.

Η Anderson-Haynes δήλωσε ότι πρέπει να δίνετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Το να τα τρώτε ωμά ή στον ατμό είναι πολύ σημαντικό. Είναι καλό, σύμφωνα με την ίδια, να προτιμάτε τρόφιμα που περιέχουν υγιεινά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στο αβοκάντο, στους σπόρους chia, στους λιναρόσπορους, στους ξηρούς καρπούς, στις ελιές και στα ψάρια.

Και να θυμάστε, ακόμη και αν δεν έχετε προβλήματα με το δέρμα σας, η κατανάλωση νερού όλο τον χρόνο είναι σημαντική για τη συνολική σας υγεία. «Μπορεί να επηρεάσει τα σάκχαρα στο αίμα σας ή τον τρόπο που σκέφτεστε, ακόμα και την πέψη σας», δήλωσε η Anderson-Haynes. «Είτε έχετε ξηρό δέρμα είτε όχι, πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένοι».

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα