Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2024

Κοινοποίηση

Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει για όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, νυν και πρώην υπουργοί Εργασίας αλλά και η διοίκηση και στελέχη της Αρχής.

Αυτό δείχνει άλλωστε, σύμφωνα και με τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη, το γεγονός ότι το 2023 διενεργήθηκαν 73.579 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 16.000 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 46 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σχεδόν το 50% των παραβάσεων αφορούσε τον χρόνο εργασίας. Οι 470 εξ αυτών ήταν σχετικές με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θεσπίστηκε ως μέτρο αντιμετώπισης των παραβάσεων. Επιπλέον, υπεβλήθησαν 2.065 μηνύσεις και 585 διακοπές εργασιών, ενώ σε 743 περιπτώσεις οι εργοδότες αρνήθηκαν την παροχή στοιχείων στους ελεγκτές.

Καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι –όπως δείχνουν και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»– οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων τους, προσεγγίζουν τις 350.000, ενώ οι απασχολούμενοι φθάνουν τα 2,2 εκατ., το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής αναμένεται να ενδυναμωθεί με νέα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν είναι τουλάχιστον 67.700, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς οι έλεγχοι της Αρχής έχουν ξεπεράσει τις 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο για την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο, την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης και την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, του human trafficking και της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Οπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΕΕ, Γιώργος Τζιλιβάκης, την τρέχουσα χρονιά θα δοθεί έμφαση σε «οργανωτικά θέματα, στελέχωση, μισθολογικό καθεστώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας, την κατάρτιση εγχειριδίων ελέγχων καθώς και ρυθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των επιθεωρητών.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, σύσσωμη η νέα διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας, αν και εξήρε το έργο του υφιστάμενου προσωπικού, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης. Οπως υπογράμμισε ο Θεόδωρος Λύτρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας και επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «σε μια πενταετία θα χαθεί (συνταξιοδοτηθεί) το 40% του προσωπικού». Στο πλαίσιο αυτό ήδη προγραμματίζεται να μεταβεί προσωπικό στο ΣΕΠΕ μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας, ενώ αναμένεται και ειδικός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη άλλων 75 επιθεωρητών.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα